Slovenija
85 ogledov

Zavarovanje za tujino: "Visoko kritje je le prodajni trik"

Tajska Snežana Radojčić
V ponedeljek je Zveza potrošnikov Slovenije okrcala naše zavarovalnice, da v primerjavi z britanskimi drago prodajajo slaba turistična zavarovanja. Zavarovalničarji opozarjajo, da je visoko kritje le trik.

"Bistvo ni v ugodnejših ponudbah, ampak predvsem v višini kritij. Britanske ponudbe ponujajo tudi desetkratnike maksimalnih kritij, ki jih omogočajo naše zavarovalnice,“ pojasnjujejo v ZPS. Nekatere tuje zavarovalnice tako ponujajo več milijonov evrov kritja, druge celo neomejeno, pri nas pa je kritje navadno nekaj deset tisoč evrov. 

Visoko kritje je trik, praktično nihče ga ne potrebuje

"Večkrat se zgodi, da nekomu kritje ne zadošča, a glavni razlog je skoraj vedno na strani kupca, ki ne upošteva naših priporočil, da za oddaljenejša potovanja vzame višjo zavarovalno vsoto. Pri nas so premije namreč enake, ne glede na to, ali stranka potuje v ZDA ali na Hrvaško,“ opozarja Borut Papič, vodja marketinga v Corisu. "Da bi stranka presegla 100.000 evrov, kot trenutno pri nas znaša najvišje kritje, se do danes še ni zgodilo. Trenutno sicer rešujemo primer, ki bi težko bil dražji, a tudi tu bo 100.000 evrov skoraj gotovo zadostovalo. Gre za primer dečka, ki je deskal na Havajih in doživel paralizo od pasu navzdol. Zgolj prevoz v domovino je stal 36.000 evrov, čakamo še stroške bolnišnice,“ pravi Papič, a dodaja, da so ZDA v zdravstvu ekstrem in najdražja država na svetu, poleg tega pa še geografsko daleč. 

Tudi na Triglavu pravijo, da je cena zavarovanja prilagojena "obnašanju slovenskega zavarovanca, ki pa ni neposredno primerljiv z britanskim trgom“ ter da je višina kritja določena "na podlagi analize škodnih primerov in so praviloma dovolj visoke za pokritje stroškov, ki v takih primerih nastanejo"

Visoka kritja so po Papičevem mnenju "prodajni trik, saj bolnišnični stroški še nekaj let ne bodo milijonski," stranke pa zaradi visokega kritja niso nič bolj varne. 

Za daleč višje kritje, tudi če je država poceni!

Je pa treba za bolj oddaljene države izbrati višje kritje kot za bližnje. "Tudi če država ni draga, na primer Indija ali Tajska, je problem pri oddaljenih državah to, da je prevoz v domovino v primeru težje bolezni ali poškodbe zelo drag in lahko znaša nekaj deset tisoč evrov. Poškodovani mora biti namreč prepeljan v ležečem položaju, z medicinskim spremstvom, aparaturami, če sploh lahko potuje z redno linijo in ni potrebno organizirati sanitetnega letala. Zato pri nas za daljše poti vedno svetujemo najvišje kritje,“ pravi Papič. 

Tukaj si lahko preberete članek o odbitnih franšizah pri zdravstvenem zavarovanju za tujino. Če imaš za 60 evrov stroškov, ti zavarovalnica ne vrne ničesar. 

Komentarjev 1
  • gamarac 19:26 23.julij 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:https://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav