Slovenija
16 ogledov

Do četrtka bo še mraz

Nizke temperature Bralka
Najnižje temperature danes do –23 stopinj Celzija. Mrzlo bo še do četrtka, konec tedna odjuga.

"Do četrtka bo mraz," pojasnjuje dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso). Jutri bo nekoliko topleje kot danes, v sredo in četrtek pa bosta jutri spet zelo mrzli. "Za konec tedna kaže na odjugo. V petek bo snežilo, a bo najpozneje v noči na soboto zlasti v nižinah sneg prešel v dež."

Najnižje temperature so danes izmerili na Babnem polju, kjer se je živo srebro spustilo na –23 stopinj Celzija. "Mrzlo je bilo predvsem v južni Sloveniji, ki ima tudi najdebelejšo snežno odejo," pojasnjuje dežurni prognostik. V Črnomlju so tako na primer danes namerili –17 stopinj Celzija.

Novega obilnejšega sneženja ni na vidiku."Bo pa konec tedna snežilo v Julijskih Alpah oz. v gorah na nadmorski višini nad 1.000 metri, nižje pa kaže na prehodno odjugo," pojasnjujejo na Arsu.

Zaradi odjuge in dežja bodo vremenoslovci spremljali možnost poledice, in če bo potrebno, pravočasno izdali tudi opozorilo.

Gneča na urgencah

So pa že ta vikedn na urgencah predvsem zaradi padcev na ledu beležili porast poškodovancev. Minuli vikend so jih morali pet urgentno operirati, več poškodb pa je tudi zaradi padcev na smučiščih.

Na ljubljanski urgenci so v nedeljo obravnavali 197 poškodovancev, v soboto 156, v petek pa 199. "Več kot četrtina poškodb je posledica padcev na ledu," je po navedbah STA v današnji izjavi za medije povedal Anže Kristan, travmatolog v UKC Ljubljana.

Glede napovedanega mrazu v prihodnjih dneh svetuje, da je treba biti primerno oblečen. Kristan odsvetuje posedanje in dolgotrajnejše postajanje. "Na mrazu moramo biti aktivni," pravi. Sicer pa primerov s hujšimi ozeblinami ta konec tedna niso beležili

Mrzlo tudi na Hrvaškem

O hudem mrazu danes poročajo tudi iz Hrvaške. Najbolj mrzlo je bilo po navedbah STA v Crnem Lugu v Gorskem kotarju in na zagrebškem letališču Pleso, kjer so namerili –18 stopinj Celzija.

Ledeno je bilo tudi na vzhodu Hrvaške, od –17 v Slavonskem Brodu do –10 v Osijeku. Konec tedna so zaradi snega umrle štiri osebe.

Sneg, ki je v noči na soboto prekril Hrvaško, je bil usoden za štiri osebe, ki so umrle med kidanjem snega na svojih dvoriščih. Starejše tri osebe so umrle v Osijeku in Valpovu, mlajša ženska, mati 17-letne deklice, pa med čiščenjem snega v Pitomači, nedaleč od Bjelovarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.