Slovenija
1775 ogledov

Do četrtka kadarkoli, preverite kje

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Začeli so se cepilni dnevi, ki bodo trajali vse do četrtka.

V času cepilnih dni naročanje ni potrebno, razen za otroke v starostni skupini od 5 do 11 let. Za potrebe izvedbe cepilnih dni so mobilizirali več tisoč ljudi. "Ključno sporočilo zdravstvenih delavcev je, da so pripravljeni narediti vse, da sleherna Slovenka in Slovenec prideta na cepilno mesto, pridobita zadostne in ustrezne informacije, da se lahko odločita za cepljenje in da se cepljenje izvede," je ob predstavitvi poteka cepilnih dni dejal minister za zdravje Janez Poklukar

Kako bodo potekali cepilni dnevi?

Cepilni centri bodo od 19. do 23. decembra odprti od 8. do 20. ure. V vsaki regiji bo po en cepilni center odprt tudi ponoči. Ponoči se bo mogoče cepiti v Splošni bolnišnici Nova Gorica, Zdravstvenem domu Sežana, Splošni bolnišnici Izola, Zdravstvenem domu Postojna, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Zdravstvenem domu Novo mesto, Splošni bolnišnici Brežice, Splošni bolnišnici Celje, Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, Zdravstvenem domu Maribor, Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Med centri, kjer bo cepljenje potekalo tudi ponoči, je tudi Klinika Golnik, a so sporočili, da bo 24 ur na dan dostopen le njihov elektronski naslov za zbiranje prijav na cepljenje proti covidu-19 s cepivom Pfizer. Svojo odločitev so tudi utemeljili. Zakaj so sprejeli takšno odločitev, lahko preberete v članku V kranjski vojašnici po 12 ur na dan.

Cepilni centri, ki bodo obratovali 24 ur | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Po Sloveniji je 62 cepilnih centrov, na terenu pa bodo tudi mobilne enote, ki bodo skušale prebivalcem kar najbolje približati cepljenje. Natančnejše informacije so dostopne na spletnih straneh občin in zdravstvenih domov. Informacije o cepljenju in cepilnih centrih so dostopne tudi na spletni strani cepimose.si.

Občine so lokacije, kjer bodo izvajali cepljenje, določile same. V občini Borovnica bo cepljenje potekalo v lovskem domu, v Tolminu pa bodo prebivalcem omogočili tudi prevoz do cepilnega mesta. 

V Sloveniji je po zadnjih podatkih z enim odmerkom cepljenih 1.241.461 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov prebivalstva. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 1.178.314 ljudi oz. 56 odstotkov prebivalstva.

Cepljenje bo po mnenju stroke pomembno vplivalo na to, kakšne bodo razmere v državah, kjer se je že razširila različica omikron. Omenjena različica se namreč veliko hitreje širi kot različice, ki so do zdaj zaokrožile po svetu. Na Nizozemskem pričakujejo, da bo postala dominantna do konca tega meseca, zato so se odločili za štiri tedne zapreti državo.  

Omikron se hitro širi tudi v Združenem kraljestvu. V Londonu so oblasti zaradi velikega skoka novih potrjenih primerov razglasile veliko nevarnost. Pričakujejo, da bodo pristojni v prihodnjih dneh sprejeli dodatne ukrepe za omejitev širjenja virusa. 

Več primerov različice omikron je bilo potrjenih tudi v Sloveniji, kjer pa trenutno število novih potrjenih primerov še vedno upada, ni pa povsem jasno, kako razširjena je trenutno različica omikron pri nas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar zoo
    zoo 10:45 19.december 2021.

    A se spomnite, kakšne so lani zganjal glede teh zvarkov? Shranjevanje na - 70 in več stopinj, danes cepijo po lovskih, gasilskih domovih, hudiča, nas imajo za neumne.

  • suineg7878 09:10 19.december 2021.

    Ce kdo ve?... Cepljenje je medicinski poseg. Po pravilih se taksni posegi izvajajo zgolj v zdravstvenih ustanovah? Ali mora biti vedno prisotna NMP? Ali so ti "cepilni dnevi" pri cerkvah, trgovinah, gasilskih domovih sploh zakoniti?

  • PaPajapopi 08:48 19.december 2021.

    Svarilo staršev in svojcev otrok in odraslih, ki so umrli po cepljenju https://rumble.com/vq6hmh-se-boste-podpisali-za-svojega-otroka-da-ga-cepijo.html