Slovenija
1164 ogledov

Do deset let zapora za tihotapljenje migrantov!

Migranti v Grčiji Epa
Državni zbor je z 48 glasovi za in 35 proti sprejel spremembo kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju v Sloveniji. Spremembo so podprli v koaliciji in SNS, medtem ko so ji preostale poslanske skupine nasprotovale.

Kazen: od tri do deset let zapora

Predlog spremembe je v DZ vložil državni svet, v osnovni različici pa je predvideval, da bi se vsak nezakonit prehod državne meje opredelil kot kaznivo dejanje.

A so po opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ, tožilstva pa tudi vlade, da bi takšna rešitev pomenila neskladje v zakonodaji (prehod meje je namreč v zakonu o tujcih že opredeljen kot prekršek), na odboru za pravosodje sprejeli dopolnilo, po katerem predlog zgolj zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju pri Sloveniji.

Danes sprejeta sprememba tako kazni za tiste, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem tujcev v Slovenijo, z zdajšnjih do petih let zapora zvišuje na od tri do deset let zapora. Na enak način kazen zvišuje tistim, ki pomagajo pri nezakonitem preseljevanju v Slovenijo s preslepitvijo pristojnih organov. Kazen zvišuje tudi za tiste, ki pri obeh navedenih kaznivih dejanjih pridobijo nesorazmerno premoženjsko korist ali jih zagrešijo v hudodelski združbi, in sicer z zdajšnjih od enega do osmih let zapora na od tri do 15 let zapora.

Državni zbor parlament | Avtor: Profimedia Profimedia
To naj bi zmanjšalo motiviranost tihotapcev

Dejan Kaloh je v predstavitvi stališč poslanskih skupin danes povedal, da v SDS zvišanje kazni za omenjena kazniva dejanja podpirajo, predvsem zato, ker se nenehno povečuje število migrantov, ki skušajo nezakonito vstopiti v EU. Pri tem ocenjuje, da je Slovenija na eni izmed najbolj obremenjenih migrantskih poti.

Tudi v SMC po besedah Dušana Verbiča menijo, da je zvišanje kazni nujno, saj bo le to "zmanjšalo motiviranost" tihotapcev migrantov. Podobno po besedah Blaža Pavlina menijo v NSi, kjer dodatno izpostavljajo, da bo zvišanje kazni policiji omogočilo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, kar "je nujno potrebno za uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj".

"S povišanjem kazni zlasti organizatorjem in izvajalcem pomoči pri nedovoljenih migracijah jasno sporočamo, da se iskanje nezakonitih poti ter prevažanje preko naših meja ne izplača," je dejal Jurij Lep (DeSUS).

Zmago Jelinčič (SNS) je ocenil, da je sprememba kazenskega zakonika za področje migracij nujno potrebna, a hkrati tudi nezadostna. Kazni bi morali po njegovem mnenju zvišati tudi za tiste, ki pomagajo ali sodelujejo pri omenjenih kaznivih dejanjih.

"Zagrožene kazni so izrazito nesorazmerne glede na druge kazni"

Na drugi strani so v LMŠ prepričani, da bi morali spremembe sprejemati bolj premišljeno. "Zavedamo se, da azilna in kazenska zakonodaja nista prilagojeni obstoječemu položaju, a je kazenska zakonodaja vsebina, ki bi jo morali spreminjati na podlagi resnih premislekov in v sodelovanju s stroko," je dejala Tina Heferle.

Po mnenju Predraga Bakovića (SD) so zagrožene kazni, ki jih predvideva sprememba, izrazito nesorazmerne glede na druge kazni. "Na prvi pogled gre za izrazito všečno gesto, ko pa naredimo primerjavo z ostalimi kaznivimi dejanji, vidimo, da je 15 let zapora predvidena kazen za najhujša kazniva dejanja, kot so recimo kaznivo dejanje uboja ali kaznivo dejanje skupinskega posilstva," je dejal.

"Če nočete migracij, prenehajte podpirati in ustvarjati razloge za njihov nastanek. Zaostrovanje azilne zakonodaje in grajenje zidov migracij ne bo preprečilo, bo pa poglobilo humanitarno katastrofo," pa je v imenu poslanske skupine Levice dejal Željko Cigler.

Tudi v SAB so po besedah Franca Kramarja prepričani, da predlagana sprememba ne bo rešila težav, s katerimi se na področju migracij sooča država. "Za spremembe zakonodaje, ki bodo učinkovite v praksi, poleg tega pa tudi ustavno skladne, je namreč potreben celovit pristop," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Policijska vozila Slovenija Zaradi povečanega pritiska migrantov na mejo dodatnih 1000 policistov
 

 
Komentarjev 21
  • Naklonsky 13:03 17.junij 2020.

    Verjetno imajo pri tihotapljenju prste vmes leve stranke, glavna med njimi SD. Za finansiranje in organiziranje kolesarskega maratona in podobno. Tudi nekdanja vinska kraljica Lidija Mavretič naj bi z možem tihotapila migrante. Leta 2004 na listi ZLSD (sedaj SD) potegovala ...prikaži večala tudi za mesto evropske poslanke. Vse za stranko!

  • Žurnalček 10:48 17.junij 2020.

    Zakaj je kazen v rasponu ? Če narediš namerno , vnaprej premišljeno in dobro plačano kaznivo dejanje , bi morala biti takšna kazen fiksna za takšen zločin . Švercaš , 10 let zapora , pa si prpelu enga al pa ...prikaži več 100 ! Odvzem finančne koristi , pa je tista kazen za število prepeljanih in zaslužek !

  • Žurnalček 10:43 17.junij 2020.

    Hočemo imena in strankarsko pripadnost tistih , ki so glasovali proti in tako posredno ščitijo golazen , ki trguje z ljudmi !