Slovenija
32 ogledov

Do konca kurilne sezone nižje cene plina

Radiator Shutterstock
Večina dobaviteljev zemeljskega plina bo do konca kurilne sezone energent ponujala po nižjih cenah. V Evropi je še vedno višek zemeljskega plina, ki je do 50 odstotkov cenejši od tistega, ki ga imajo dobavitelji z dolgoročnimi pogodbami.

Direktor Javnega podjetja Energetika Ljubljana Hrvoje Draškovič je za Jutranjo kroniko na Valu 202 dejal, da gre pri znižanju cen zemelsjekga plina za verižno reakcijo, ki jo je lani povzročil prihod novega igralca Gen-I na trg zemeljskega plina.

Gen-I je z drastičnim znižanjem cen zemeljskega plina povzročil, da so številna gospodinjstva zaradi konkurenčnih cen zamenjala dobavitelja in druge ponudnike "prisilila" k sledenju nižjih cen.

Večina dobaviteljev bo plin po nižjih cenah ponujala do konca kurilne sezone (predvidoma do konca aprila), saj je pri velikih kupcih zemeljskega plina v Evropi nastal višek količin zemeljskega plina, ki je zato več kot 50 odstotkov cenejši kot tisti vezan na dolgoročne pogodbe.

"Rezerve so še, ne vem, kjer se lahko vrtiljak ustavi. Vsak vodi svojo politiko," pojasnjuje Draškovič.

Analitiki pravijo, da bo cena zemeljskega plina v prihodnje odvisna tudi od gibanja cen nafte. Ta naj bi se po ocenah strokovnjakov znižala za vsaj 10 odstotkov, temu pa naj bi sledile tudi nižje cene plina. A bo cena, ki jo bodo uporabniki plačali za gorivo, v veliki meri odvisna tudi od trošarin na goriva, ki jih določa država.

Komentarjev 3
  • aligator 08:20 15.marec 2013.

    Da gibanje cen zemeljskega plina primerjajo z gibanjem cen nafte je prava lumparija. Zemeljski plin nima nobene veze z nafto.

  • revček 09:55 06.januar 2013.

    Za plin iz cisterne BUTANPLINA plačamo 4 € za kubik......SRAMOTA, za ogrevanje na 21 stopinj ga porabimo od 70 do 100 kubikov kar mesečno znese 280 do 400 €

  • zztop 15:35 05.januar 2013.

    Udari po ljudeh in mastno služi denarce. Že 50 let nas molzejo in to ne samo pri plinu. Si predstavljate dobičke vsa ta leta. Ok, zemeljski plin se je pocenil, plin za cisterne niti centa, molzejo naprej banda pokvarjena!