Magazin
140 ogledov

En plin se ceni, drugi ne

plin Shutterstock
Zemeljski plin se je pocenil za tretjino, cena plina iz plinohramov naj bi ostala enaka.

Ljubljana. Zemeljski plin (ZP) se je pocenil za skoraj tretjino, se bo kaj pocenil tudi utekočinjen naftni plin (UNP), se sprašujejo naši bralci. Že tako je kubični meter UNP skoraj osemkrat dražji.

Iz kubika trikrat več toplote

Pri Petrolu in Istrabenz plinih so nam pojasnili, da neposredna primerjava kubičnega metra zemeljskega plina in UNP ni mogoča, saj iz enega kubičnega metra UNP dobimo približno trikrat več energije. Iz kubičnega metra propana, ki se praviloma uporablja za ogrevanje, nastane 2,7-krat več energije kot iz ZP, iz propan-butana, ki je v jeklenkah, pa 3,3-krat več.

Cena UNP se oblikuje prosto na trgu in je podobno kot pri nafti odvisna od cen na borzi. Običajno se pozimi draži in pozno spomladi začne padati. Na Petrolu v kratkem ne pričakujejo nižje cene UNP, v Istrabenz plinih pa ne pričakujejo zviševanja. Letos so ceno za nakup v plinohram spremenili štirikrat: januarja, februarja in marca se je zvišala, aprila pa znižala. Ceno, ki jo uporabniki plačujejo po porabi, pa so dvignili januarja in februarja.

Zmeda z enotami

Osnovna merska enota za UNP je sicer kilogram, dostavljen plin uporabniki kupijo v litrih, če imajo plinomer, pa v kubičnih metrih. En kubični meter je 3,73 litra in 2,019 kilograma. Na Petrolu še pravijo, da trg jeklenk zaradi zamenjav s steklokeramičnimi ploščami rahlo pada, rast porabe je pri podjetjih, največja rast pa pri avtoplinu.

Izbira

UNP je stranski proizvod rafiniranja nafte, za razliko od ZP, ki priteče po plinovodu, ga uporabniki navadno hranijo v plinohramih. Tako kot pri kurilnem olju lahko naročijo in plačajo poln plinohram, če imajo plinometer, pa lahko sporočajo stanje števca in plačujejo le dejansko porabo ter se tako izognejo enkratnemu plačilu ob dostavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.