Slovenija
36 ogledov

Do konca leta spet nad ničlo

Maja Simoneti je na mestu predsednice sveta nasledila Igorja Trebca, ki je zarad Žurnal24 main
V Lipici Turizem izboljšali poslovanje. Konec leta pričakujejo pozitiven rezultat. Obisk je za tretjino višji.
Po 10 letih test delovnih sposobnosti konj
Dobra kondicija. Konec avgusta so v Lipici z zaključnim preizkusom prvič v zadnjih desetih letih končali 100-dnevni test delovnih sposobnosti konj, ki ga nalaga rejski program. V test, ki ga je s svojo ekipo vodil zunanji izvajalec Žarko Kariž, sicer učitelj jahanja, je bilo vključenih 11 lipiških kobil letnika 2006. V mednarodni komisiji, ki je spremljala zaključni test, je sodeloval tudi Frank Bauer, vodja vzreje mladih žrebcev iz ene najstarejših evropskih kobilarn, nemške kobilarne Marbach, in eden najbolj cenjenih testnih jahačev z več kot 30-letnimi izkušnjami. Prve ocene so pokazale zel dobro kondicijo lipiške črede. Test za žrebce je še v teku in bo zaključen v oktobru.

»Poslovanje Lipice turizem je razveseljujoče, saj se izboljšuje, še vedno pa ni dobro,« je Maja Simoneti, nova predsednica sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica, sicer krajinska arhitektka, povedala po današnji seji sveta, prvi pod njenim vodstvom. Svetniki so se na njej med drugim seznanili s poslovnimi rezultati kobilarne v prvih sedmih mesecih letos, odločili so se tudi za oddajo dveh dotrajanih lokalov, Golf Cafe-ja in lipiškega Gostišča, ki je zaprto, v najem, saj kobilarna sredstev za obnovo nima. Na prihodnji seji bodo odločali tudi o oddaji dela lipiških streh za postavitev sončne elektrarne.

Tomi Rumpf, direktor kobilarne Lipica, je poudaril, da so z doslednim izvajanjem ukrepov sanacijskega programa uspeli bistveno izboljšati poslovanje hčerinske družbe Lipica Turizem, ki je lansko leto končala z milijonom evrov izgube, letos pa jo je javni zavod dokapitaliziral.

V prvih sedmih mesecih letos so prihodke povečali za šest odstotkov, stroške pa znižali za 12 odstotkov in tako uspeli poslovni izid izboljšati za 80 odstotkov, saj so izgubo z lanskih 364 tisoč zmanjšali na 64 tisoč.

»Z avgustovskih rezultatom smo že dosegli izničenje izgube. Napovedi do konca leta so pozitivne, tako da pričakujemo, da bomo leto zaključili s pozitivnim rezultatom,« je optimističen Rumpf.

Mehko odpuščenje
Varčevali so tudi pri stroških dela. Število zaposlenih v Lipici Turizem se je iz 93 zmanjšalo na 78, do konca leta pa bo družbo zapustilo še šest ljudi. Rumpf trdi, da so odpuščanje načrtovali skupaj s sindikatom in da so vsi zaposleni odšli prostovoljno. Nekateri so se predčasno upokojili oziroma odšli na zavod za zaposlovanje, nekateri odšli z odpravninami, nekaj jih je našlo drugo zaposlitev.

Prihodki iz ogleda kobilarne so se povečali za 13, število obiskovalcev pa za 30 odstotkov. Izboljšanje beležijo tudi na področju trženja jahalno-konjeniških produktov. Boljši je bil tudi obisk v hotelih Maestoso in Klub, ki ga nameravajo prihodnje leto skupaj z graščino obnoviti. V ta namen pričakujejo devet milijonov evrov sofinancerskih sredstev na razpisu ministrstva za gospodarstvo.

Rus strokovni vodja
Sicer pa ima kobilarna od 1. septembra po več zapletih končno tudi strokovnega vodjo, Janeza Rusa, ki velja za vodilnega strokovnjaka za konjerejo pri nas. Spomnimo, da je kobilarna razpis za strokovnega vodjo objavila že spomladi, a se je direktor odločil, da bo strokovno vodenje pogodbeno prepustil veterinarski fakulteti, kar pa je v strokovni javnosti naletelo na številne kritike. Na podlagi sklepa odbora Državnega zbora za kmetijstvo je morala kobilarna objaviti nov razpis, na katerega pa se je prijavil le Rus, doslej zaposlen na veterinarski fakulteti. Rus je bil sicer že dvakrat strokovni vodja Kobilarne Lipica, dve leti tudi vršilec dolžnosti direktorja kobilarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.