Slovenija
514 ogledov

Do psihologa le še samoplačniško?

zdravnik, bolnik Profimedias
Slovenija je po številu kliničnih psihologov na zadnjem mestu v Evropski uniji, čakalne dobe pri specialistih klinične psihologije so nevzdržne, ministrstvo za zdravje se na pobude stroke po širitvi mreže ne odziva. Brez obravnave ostajajo tudi mladostniki, pri katerih se težave le še stopnjujejo.

Na prvi pregled pri kliničnem psihologu je potrebno čakati od šets do 14 mesecev, za terapevtsko obravnavo pa še dlje. Take čakalne dobe že zdavnaj presegajo meje dopustnega.

K psihologu samoplačniško

"Človeku v stiski tako ne preostane drugega, kot da išče pomoč pri zasebnih ponudnikih. Ti čakalne dobe sicer pogosto nimajo, nemalokrat pa žal za ponujanje tovrstne obravnave tudi niso ustrezno usposobljeni," pravijo v Zbornici kliničnih psihologov Slovenije, kjer so ogorčeni zaradi pasivnosti pristojnih.

"Ministrstvo za zdravje se na pobude stroke po širitvi mreže ne odziva, ZZZS pa nam je ob aktualni prenovi zdravstvenih storitev celo dvignil normative dela, čeprav storitve v ambulantah že sedaj presegamo," pravi dr. Sana Čoderl Dobnik, specialistka klinične psihologije, predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije.

Letos se zaključuje štiriletno obdobje Resolucije o nacionalnem programu duševnega
zdravja 2011 – 2016, ki je obljubljala krepitev obstoječe mreže programov za zagotavljanje duševnega zdravja in širitev z novimi programi. kot so programi za celostno obravnavo bolnikov z nekaterimi duševnimi motnjami v zdravstvenih domovih, ustanovitev petih novih svetovalnih centrov za otroke, mladostnike in starše, ustanovitev varovanega pedopsihiatričnega oddelka za otroke in mladostnike, razvoj specializirane celostne obravnave nosečnic s težavami v duševnem zdravju in širitev timov razvojnih ambulant."Žal pa se do danes nič ni uresničilo," opozarjajo klinični psihologi.

Otroci brez obravnave, težave se stopnjujejo

Podhranjena je tudi mreža ambulant za otroke in mladostnike, ki delujejo v osnovnem zdravstvu (zdravstveni domovi) in pri koncesionarjih. Klinični psihologi, ki delujejo v njih tako ne morejo zagotoviti dovolj zgodnje in hitre obravnave ter dostopnosti do pomoči otrokom in mladostnikom v lokalnem okolju, kjer živijo. "Ker so čakalne dobe nedopustno dolge, prihaja do stopnjevanja težav, stisk staršev ter ekonomskih in socialnih posledic nezdravljenih ali prepozno zdravljenih duševnih in vedenjskih motenj."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • praufo 15:16 11.oktober 2016.

    problem se rešuje tako kot bi rijast avto preštrihal, pod barvo seveda še kar naprej gnije ... namesto avta gnije ta družba, ki probleme rešuje z antidepresivi, z neznansko stranskimi učinki, ki človeka naredijo še fizično bolnega in pa s ...prikaži več temi "šrinki", ki pač nekaj govorijo, mnogi jim celo verjamejo, čeprav ne vedo za kaj gre in dejansko so pa bolj zblojeni kot so njihovi t.i. pacienti, ... družba pa še kar naprej gnije, od znotraj, ... zakaj ?, človek ni nič več vreden, povsod je preveč folka, delodajalci to vedo, zato z delavci delajo kot svinja z nevem čim, mobinga je enormno, pritiski vsepovsod, plače mizerne, potem pride bolezen, socialna stiska in na koncu kaj drugega kot depresija ... zdravstvo pa se hvali da je vse to rešljivo, vsak dan prenašaš sranje, potem se pa nafilaš s tableti, popoldne greš pa poslušat omiljenega šrinka, ... dopoldne kuriš, popoldne gasiš ... je res tega treba ?

  • popokatopetl 10:25 11.oktober 2016.

    Da nisi mogoče mislu neoliberalce?

  • Milan Novak 07:30 11.oktober 2016.

    Psihologe in prevajalce bodo potrebovali za psihične bolnike, ki so na poti, cena ni važna ,levičarjem v EU in SLO ni pomemben lastni narod ,ki pridno dela za drobiž !!!