Slovenija
28 ogledov

Do srede oranžen alarm zaradi vročine

vročina Saša Despot
Do srede, ko pričakujemo plohe in tudi nevihte, se bo vročina le še stopnjevala. Opozorila pristojnih institucij glede zdravja se kar vrstijo. Danes nekaj lokalnih nalivov, večje je pričakovati v sredo.

Popoldne so se ponekod po Sloveniji pojavile lokalne padavine. Hude toče, pravijo na Arsu, danes ni pričakovati. "Lokalno se sicer ob močnejših nalivih lahko pojavi tudi toča, vendar hujšega ne pričakujemo," je za Zurnal24.si povedal Brane Gregorčič, dežurni prognostik. 

Dodal je, da lahko do hujše toče pride v sredo. "Če bo prišlo do znatne ohladitve, če bo prišlo do striženja vetrov, potem lahko pričakujemo tudi kaj hujšega," pravi Gregorčič. Rdečega alarma na spletni strani Arsa glede toče še niso izdali. "Spremljamo dogajanje, lahko da bomo rdeči alarm izdali jutri ali v sredo. Za zdaj te potrebe še ni," pravi Gregorčič. 

Velike toplotne obremenitve

Agencija za okolje je medtem malodane po vsej Sloveniji do srede izdala oranžno opozorilo, ki pomeni "biti pripravljen", zaradi visoke toplotne obremenitve sredi dneva in popoldne.Vročina bo predvidoma prehodno popustila v četrtek in petek. Do takrat pa se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 34 in okrog 37 stopinj Celzija.

"Toplotna obremenitev bo sredi dneva in popoldne sprva velika predvsem v Ljubljanski kotlini in na Goriškem, od ponedeljka dalje pa tudi drugod po Sloveniji," pojasnjujejo na agenciji za okolje in ob tem opozarjajo, da lahko visoke koncentracije ozona na Primorskem presežejo opozorilne vrednosti.

Poleg izogibanja sonca v najbolj vročem delu dnevu, velja poskrbeti tudi za zadostno uživanje tekočine in zračenje prostorov.

Prilezlo bo do 40 stopinj Celzija

Na Hrvaškem bo danes do 37 stopinj Celzija, kar pa bo šele ogrevanje pred vrhuncem vročinskega vala, ki bo državo zajel v sredo. Sosedi takrat pričakujejo tudi do 40 stopinj Celzija. Hrvaški hidrometeorološki zavod je prebivalstvo pozval k previdnosti, saj lahko vročinski val močno vpliva na zdravje ljudi, možne so tudi človeške žrtve.

Najvišje opozorilo zaradi vročine - rdeči alarm - pa so izdali na Madžarskem in v Švici.

Inšpektorat za delo pa opozarja, da temperatura v delovnih prostorih ne sme preseči 28 stopinj Celzija. Branka Knafelc z delovnega inšpektorata je izpostavila, da mora delodajalec zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu.

Ob visokih temperaturah pa velja posebno skrb nameniti tudi živalim. Uprava za veteritarstvo tako izpostavlja, da je v prvi vrsti naloga lastnikov, da živalim zagotovijo zadostno količino vode in da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. "Ponovno pa ponavljamo, da v tako toplem vremenu hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oziroma hlajenje. Visoka temperatura v vozilu namreč lahko povzroči vročinski udar pri živali, kar se lahko konča s poginom živali."

pes v morju | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Imate nasvet za premagovanje vročine ali pa ste zabeležili poleten prizor, ki bi ga želeli deliti z nami in javnostjo? Nasvete in fotografije nam lahko posredujete s pomočjo spodnjega obrazca. 

Komentarjev 3
  • kurt 19:37 06.julij 2015.

    V Lendavi so danes namerili 37,6 stopinj Celzija.

  • dezurni 16:01 06.julij 2015.

    Brez skrbi, tudi ta članek je v pripravi. Objavimo ga takoj, ko dobimo obljubljene odgovore pristojnih. Če pa bi morda želeli deliti vašo izkušnjo, se nam oglasite na dezurni@zurnal24.si Lep pozdrav, Barbara Eržen

  • valerijakregar 14:36 06.julij 2015.

    zanimivo, da letos mediji prav nič ne pišejo o pregretih bolnišnicah !!!!???????kako to ?????