Vizita za živali > Leksikon bolezni
179 ogledov

Vročinski udar že od lajanja v vročini

Pes na soncu Profimedias
V teh vročih in sončnih dneh omejite gibanje psov, z njimi se ne sprehajajte po asfaltu, ker si lahko poškodujejo blazinice tačk, lahko jih namažete tudi s kremo za sončenje.

“Žal je še vedno kar nekaj vročinskih udarov vsako leto med psi, predvsem med tistimi, ki jih pustijo zaprte v avtomobilih, tistimi, ki jih rekreirajo v takih vročih dneh in morajo teči ob kolesih, ali jim mečejo žogice,” pojasnjuje veterinarka Iris Selan iz Klinike Tristokosmatih.

Po njenih izkušnjah vročinski udar doleti tudi psa, privezanega na verigi, ker nima sence, ali pa se ob lajanju in nerviranju pregreje.

Za psa je zelo nevaren avtomobil, saj temperatura v njem hitro narašča že pri zunanji temperaturi 22 stopinj Celzija. V desetih minutah v vozilu temperatura naraste za 15 stopinj Celzija, kar je še huje pri višjih zunanjih temperaturah.

Ponekod lahko v avto, v katerem je zaprt pes, vdrejo policisti

Smrti živali zaradi puščanja v avtomobilih so tako pogoste, da so se v nekaterih državih zaradi tega lotili spreminjati zakone. V večini držav namreč v razgret avtomobil, kjer je obnemogel pes, lahko ulomijo le policisti.

Član mestnega sveta v New Yorku John Ceretto pa je junija predlagal spremembo zakona, da bi obnemoglemu psu lahko pomagali tudi drugi, če pomoč ne bi prišla ob pravem času. 

Pozor pri hlajenju psa 

Psi morajo imeti vedno na razpolago dovolj sence in sveže pitne vode. Če pride do pregretja moramo takoj ukrepati, saj je vročinski udar smrtno nevaren.

Če je možno, žival nemudoma peljemo do veterinarja. “Če to ni možno, žival odpeljem v hladen aklimatiziran prostor, ji izmerimo telesno temperaturo in jo ohlajamo,” svetuje Selanova. Pri tem opozarja, da živali ne smemo hladiti prehitro in s premrzlo vodo.

“Žival ohlajamo z mrzlimi, mokrimi brisačami, rjuhami, tako da najprej zavijemo tačke, rep, ohladimo ušesa in nato postopoma celo žival položimo v banjo s hladno, a ne mrzlo vodo. Če je pri zavesti,” opisuje. Psa hladimo toliko časa, da doseže znova normalno telesno temperaturo od 38 do 39 stopinj Celzija. 

“Tudi če se nam zdi, da naš ljubljenec lepo okreva, ga vseeno peljite na pregled k veterinarju takoj ko je mogoče,” dodaja. Še vedno namreč lahko trpi zaradi dehidracije ali drugih komplikacij.

Sončna krema tudi za pse

Selanova pa opozarja tudi na opekline pri hišnih živalih. “Posebno občutljivi so svetlo obarvani, kratkodlaki psi, ki imajo bolj svetlo, ponekod rožnato in golo kožo, posebej izpostavljen je smrček, uhlji, notranji del stegen, dimlje, tačke in trebuščki,” pojasnjuje.

Zaradi opeklin lahko po njenih izkušnjah trpijo tudi tisti kosmatinci, ki so dlako izgubili zaradi raznih alergij, gnojnega vlažnega vnetja kože, bolezni ali ostrižene dlake. Znaki ob opeklinah so pordela in na otip občutljiva koža, izguba dlake, pordel in zatečen smrček ter suha in razpokana koža.

“Pametno je izogibanje direktnemu soncu in pa uporaba zaščitne sončne kreme. Najboljša je kar sončna krema za dojenčke, ki ima močan zaščitni faktor in je narejena za občutljivo kožo,” pravi veterinarka.

Svetuje, da kremo dobro vtremo, saj je nekaterim po okusu zelo všeč in jo poližejo, kar pa za kosmati želodček ni najbolje. “Pred uporabo kreme se je najbolje prepričati tudi o njenih sestavinah, saj so nekatere komponente lahko toksične, če jih naši ljubljenci zaužijejo,” dodaja.

Pozorni bodite tudi na vroč asfalt, zato se s kužki sprehajamo raje v senci, ali zgodaj zjutraj in zvečer. “Posebej je treba biti pozoren na blazinice tačk, saj je ob temperaturi zraka 30 stopinj Celzija temperatura asfalta 60 stopinj Celzija,” pravi. 

Napajalnik za ptice

Pticam lahko v vročih dneh postavimo tudi napajalnike z vodo, kjer bodo poleg pitja tudi veselo čofotale. “Za začetek z vodo napolnimo plitev podstavek za rože, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo plitvo posodo,” pravijo v V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Opozarjajo, da mora biti voda tako plitva, da tudi najmanjše ptice lahko v njej stojijo, se pravi največ pet centimetrov. “Pregloboka voda je za ptice lahko past, saj se v njej lahko utopijo,” pravijo. Pomembno je tudi, da ima posoda hrapavo površino, da pticam ne drsi.

“Vodo postavimo na mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini grmovje ali drevje, kamor se v nevarnosti lahko umaknejo,” svetujejo. Dodajajo, da še posebej v vročem vremenu posodo večkrat očistimo in odstranimo alge, ki se v plitvi vodi hitro razrastejo. V vročih poletnih dneh menjamo vodo vsak dan.

Če v vaši okolici živijo prostoživeče mačke, v vročih in sušnih dneh pomislite tudi nanje. Vsak dan jim menjajte vodo, za senco bodo poskrbele same.

Napajalnik za ptice | Avtor: Profimedias Profimedias

 anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • antitrust 11:29 03.julij 2015.

    Vročinski udar že od lajanja ? Upam, da je sosedov cucek prvi na spisku...Ga ob 14.00 zaprejo na balkon, kjer ostane do 22.00 - laja brez prestanka.In ne; nisem sovražnik živali

  • h3o 11:14 03.julij 2015.

    lahko pse namašete s kremami za sončenje in ne pozabite namaziliti njihovih jajc