Slovenija
10 ogledov

Do srede zamaskirana oblast

Na pustnih prireditvah na Viru vsako leto naštejejo 20 tisoč ljudi ali več. Podo Žurnal24 main
Pust. Za konec tedna na ulicah vse od čarovnic, hudičev in korantov do čebelic in drugih živali.

“Delo na Viru je strogo prepovedano in dovoljeno le v izrednih razmerah,” je ukazal eden od členov zakonika Pustne sekcije Striček, ki na Viru pri Domžalah pripravlja pustni karneval. Tega si je v soboto ogledalo okoli 20 tisoč ljudi, pripravljati pa so ga začeli novembra, je povedal Franci Lajovic iz pustne sekcije. Poleg omenjenega člena sekcija od gostinskih lokalov zahteva, da za liter cvička v času njihove vladavine vsaj enkrat nastavijo ceno tri evre in pol.

Stroški pustovanja so po besedah Lajovica okoli 50 tisoč evrov in so vsako leto višji. V povorki sodeluje najmanj tisoč ljudi, praznovanje pa pustna sekcija pripravlja zadnjih 21 let.

Kurenti tudi v Ljubljani
Maske iz Slovenije in tujine so se predstavile tudi v središču Ljubljane. Pustni sprevod po starem delu mesta se je sklenil na Prešernovem trgu, vsako leto pa si ga ogleda okoli tri tisoč ljudi, so povedali v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki karneval organizira. Sodelujoče maske, pravijo, izbirajo tudi na tujih festivalih, nekatere pa morajo rezervirati celo leto pred pustom. Sredstva za prireditev so med 15 tisoč in 22 tisoč evri, letos pa so lahko obiskovalci videli korante, policista na hoduljah, mažoretke ter domače in tuje skupinske maske.

Okrasili tudi hiše
Na Igu so pred karnevalom, v katerem je sodelovalo okoli tisoč mask, prebivalci okrasili tudi svoje hiše. Tudi tu za prireditev vsako leto namenijo več sredstev. Lani so bili stroški tako okoli deset tisoč evrov, kakšni bodo letos, pa še ne vedo natančno, je povedala Marica Zupan iz Občine Ig.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.