Slovenija
24 ogledov

Do statusa neupravičeno?

Krožijo govorice, da so imeli nekateri splošni zdravniki na vratih svojih ordina Žurnal24 main
Preverili smo, katera fakulteta izstopa pri podaljševanju študentskega statusa.

“Vse bomo pregledali, tudi Turistico,” napoveduje Drago Kos. Univerze bodo komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi, posredovale podatke o številu študentskih prošenj za podaljšanje absolventskega statusa iz zdravstvenih razlogov na podlagi zdravniških potrdil ter podatke o konkretnih zdravstvenih razlogih in zdravnikih, ki so potrdila izdali.

Vzrok zbiranja teh podatkov je domnevno množično neupravičeno izdajanje zdravniških potrdil, ki študentom omogočajo podaljšanje statusa. Zadevo preverja tudi zdravniška zbornica.

“Prošenj za podaljšanje kljub kar velikemu številu študentov ne prejemamo veliko, saj se študenti zavedajo, da pristojna komisija status podaljšuje le na podlagi utemeljenih razlogov. Prošnji protikorupcijske komisije bomo seveda ugodili,” pove Mirella Baruca, svetovalka za odnose z javnostmi Univerze na Primorskem (UP).

Izstopa Turistica

Med fakultetami izstopa Turistica, na kateri imajo kar 160 takih študentov, ki so letos podaljšali absolventski staž; to je dobrih deset odstotkov vseh vpisanih. Odgovora na vprašanje, kaj je vzrok tolikšnega odstopanja od drugih fakultet, smo od UP in Turistice več dni čakali zaman.

Na Turistici sta bili sicer 102 vlogi takšni, kjer so študenti imeli pravico do podaljšanja študentskega staža, ker med študijem niso ponavljali letnika. Na opravičljive razloge se jih je sklicevalo 58: 19 jih je navajalo daljšo bolezen, 17 materinstvo ali očetovstvo, 20 izjemne družinske in socialne okoliščine, dve pa sodelovanje na vrhunskih strokovnih in športnih prireditvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.