Slovenija
27 ogledov

Do vrednosti stanovanja prek spleta

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Pred jesenskim obveščanjem lastnikov o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin je na spletnih straneh Gursa že mogoče izračunati poskusno vrednost nepremičnine.

Geodetska uprava RS (Gurs), ki je med decembrom 2006 in avgustom 2007 na terenu popisala podatke o 6,5 milijona nepremičnin v lasti 1,2 milijona lastnikov, s tem končuje vzpostavitev sistema množičnega vrednotenja nepremičnin.

"Čaka nas še zadnja dejavnost – če smo v prejšnjih letih zbrali manjkajoče podatke o nepremičninah, smo jih v zadnjem obdobju uredili, zdaj pa bomo lastnike seznanili s poskusno izračunano vrednostjo njihovih nepremičnin ter vsemi podatki, ki so bili uporabljeni za izračun te vrednosti," je povedal direktor geodetske uprave Aleš Seliškar.

Lastnikom nepremičnin bodo tako avgusta najprej poslali informativne brošure, septembra in oktobra pa bodo sledila obvestila o poskusni izračunani vrednosti nepremičnin.

"Vsi lastniki nepremičnin bodo imeli dva meseca časa, da se odzovejo na naše podatke: da jih spremenijo ali pa dajo pripombe na uporabljene modele vrednotenja nepremičnin," je napovedal Seliškar.

Sprememba podatkov bo možna prek interneta. Poleg prenove javnega vpogleda v podatke o nepremičninah so na geodetski upravi vzpostavili tudi portal vrednotenja nepremičnin.

Dostop je brezplačen, uporabniku pa omogoča vpogled v poskusno vrednost tipičnih nepremičnin na izbrani lokaciji, z malo truda pa tudi izračun konkretne vrednosti konkretne nepremičnine na konkretni lokaciji, je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Pri tem so nepremičnine razdelili v 21 različnih skupin (hiše, stanovanja, lokali ...), za vsako od teh skupin pa Slovenijo razdelili v vrednostne cone.

Poskusna vrednost nepremičnin ni predlagana cena kupcu, temveč je najverjetnejša cena, ki temelji na izvedenih kupoprodajnih poslih v zadnjih nekaj letih na tem območju, je poudaril Mitrović.

Na obvestilih lastnikom bo navedena poskusna vrednost nepremičnin na 1. julij, po letu 2011 pa bodo postopek indeksacije izvajali enkrat na leto ter modele prilagodili stanju na trgu, medtem ko so vrednostne cone dolžni prilagajati vsaka štiri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.