Slovenija
4849 ogledov

"Dobesedno izkopan je bil iz dreka"

Trpeči bik Društvo za zaščito konj
Inšpekcija ukrepala in odvzela bike, za konja je bilo prepozno.

Iz hleva v okolici Trebnjega so namreč iz nevzdržnih razmer reševali bike in konja. Pristojna inšpekcija je prijavo dobila od policije. Kot smo poročali, so biki in konj živel v grozljivih razmerah. Ko so konja pripeljali iz hleva, ni mogel več stati. Ulegel se je na tla, morali so ga uspavati.

Bike pa so odvzeli in so v začasni oskrbi.

Prijava na policijo

Kot so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je inšpekcija uprave po prijavi policije o domnevnem mučenju in zanemarjanju živali na gospodarstvu v okolici Trebnjega opravila pregled pri dotičnem kmetu.

"Zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje že naslednji dan. Potrebno je bilo organizirati novo nastanitev za živali, prevoz živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco," so pojasnili in dodali: "V obravnavanem primeru je zatajil imetnik živali, saj so vsi imetniki živali dolžni odgovorno poskrbeti za dobrobit živali."

Ob tem so pojasnili, da je pristojnost uradnega veterinarja začasno ali trajno odvzeti žival in prepovedati stike dosedanjemu skrbniku živali, če je to potrebno za zaščito živali v primeru kršitve določb zakona o zaščiti živali. Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo.

Lastnik doslej ni bil obravnavan

"Konja s tega gospodarstva je bilo potrebno uspavati, ker bi zdravljenje poškodb povzročalo nepotrebno dodatno trpljenje živali. Biki, ki so bili odvzeti, pa so v začasni oskrbi imetnika in veterinarjev," so še navedli na upravi in dodali, da lastnik živali doslej ni bil obravnavan v inšpekcijskih zadevah.

Konja bi moralo v oskrbo dobiti Društvo za zaščito konj, ki je ob četrtkovem odvzemu živali na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook tudi objavilo fotografije živali in hleva, v katerem so te bivale.

Kot so zapisali v objavi, so pričakovali konja, ki naj bi bil urgentno inšpekcijsko odvzet in jim predan, kar pa so videli na licu mesta, si niso predstavljali v najhujši grozljivki.

"Dobesedno izkopan je bil iz dreka"

"Konja žal ni bilo mogoče rešiti, revež po prihodu iz hleva ni več mogel stati in kljub vsem naporom, da bi ga nekako spravili na prikolico in odpeljali, se je ulegel, vdal v usodo in na koncu po nalogu inšpekcije bil tudi uspavan. Dobesedno je bil izkopan iz dreka, saj ga je bilo nemogoče spraviti skozi vrata. Iztrebki so bili natlačeni do 1,20 metra visoko," so pojasnili.

"Sosednje so vedeli, kaj sem dogaja"

Po pojasnilih društva jih je groza čakala v hlevu, polnem bikov. "Ti so stali v svojih iztrebkih in urinu dobesedno do trebuha in gnili pri živem telesu. Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje," so navedli in izrazili kritiko tako do sosedov, ki da so vedeli, kaj se dogaja, a tega niso prijavili, kot do veterinarjev, ki naj bi vedeli, kaj se po hlevih dogaja.

Komentarjev 10
  • 1slovenka 11:08 20.april 2019.

    osebki,ki jim je bilo vseeno...sploh ni razlike,ampak kaj ,če bi namesto živali tam tako bivali otroci?...aja,saj jih idiot nima....še dobro

  • mojglas 07:23 20.april 2019.

    Ne vrjamem da so sosedje natancno vedeli kaj se dogaja, da so zivali dejansko tako zanemarjene. V prvi vrsti so tu veterinarji ki vidijo dejansko sliko v hlevu, menda sosedje pa ne hodijo soseda preverjat kaksno zivino ima v hlevu. ...prikaži več Ampak veterina je placana da pridejo, ce jih ne klices jih ni... Vendar bi mogli vodit vsaj malo evidence in obiskovati kmetije. Inspekcija je pa tak vedno tam kjer ni potrebna in jeb** v nulo, tam ki pa bi mogla se pa skrije...

  • marija34 20:39 19.april 2019.

    Sploh ni kaj komentirat ,da ve za to vsa sosescina pa nic ne ukrepa sramota,prav tako veterinarska sluzba ,svinjarija na visku.Vsak dan reklame po televiziji kako je vse nadzorovano .Vse skupaj podn od podna veterina,inspekcije in sosescina.