Slovenija
92 ogledov

Dobiček in dolgovi

“Glede na obseg del je poslovanje v letošnjem štirimesečju okrog pozitivne ničle Žurnal24 main
Primorje. Obveznosti za kar 210 milijonov. Odpuščanje se bo nadaljevalo.

Ajdovščina. Primorje je lani ustvarilo 208 milijonov evrov čistih prihodkov (predlani 216, leta 2008 pa 317 milijonov), čisti dobiček pa je bil za več kot 80 odstotkov večji in je znašal 7,6 milijona, kar gre povezovati z visokimi finančnimi prihodki, predvidoma tudi na račun dividend hčerinskih družb.

Upniki pa nepoplačani
Bolj pa vzbujajo skrb podatki o obveznostih (kratko- in dolgoročnih), ki jih je bilo ob koncu leta za kar 213 milijonov evrov. Robert Brajdih, glavni izvršni direktor Primorja, pred nekaj dnevi novinarjem ni želel pojasniti, kolikšni so trenutni dolgovi do upnikov in koliko upnikov imajo, češ da gre za poslovne skrivnosti, je pa povedal, da se z bankami pogovarjajo o reprogramiranju dolgov, pa tudi o pridobivanju garancij za posle v Srbiji in Bosni.

7,6 milijona je bil lani čisti dobiček Primorja, ki ima hkrati milijonske dolgove do podizvajalcev.

Neimenovana skupina upnikov, ki je napovedala protest, pa se, kot smo poročali, na koncu ni želela izpostaviti. Brajdih je sicer zatrdil, da z upniki nenehno potekajo dogovori, a zaradi očitkov, da komunikacija vendarle ne teče povsem gladko, je Primorje ta teden vzpostavilo poseben telefon in elektronsko pošto.

“Mehko” odpuščanje

Primorje Dušana Črnigoja, ki je po stečaju Vegrada in prisilni poravnavi SCT največje slovensko gradbeno podjetje, je zaradi težav zadnji dve leti že zapustilo 450 delavcev, tako da jih je v družbi zdaj tisoč. “Glede na zmanjšan obseg dela bo do konca leta zaposlenih še 850 ljudi,” je napovedal Brajdih in dodal, da odpuščanje poteka na “mehek način”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.