Slovenija
66 ogledov

Dobil boj za milijonsko nagrado

Marjan Kramar Jure Tomc
Nekdanji šef NLB Marjan Kramar naj bi dobil povrnjen del milijonske nagrade.

Ustavno sodišče je odločilo, da je sporni člen zakona o dodatni obdavčitvi menedžerskih in nadzorniških prejemkov neustaven, so iz več neuradnih virov izvedeli na časniku Delo. Na ustavnem sodišču te informacije za Delo niso ne potrdili ne zanikali. Uradno bodo svojo odločitev sporočili v torek. Če to drži, bo morala država nekdanjemu prvemu možu NLB Marjanu Kramarju vrniti del milijonske nagrade.

Spomnimo, Marjan Kramar se je po svojem mandatu na čelu največje slovenske banke poslovil z milijonsko nagrado. Pahorjeva vlada je zatem sprejela zakon, ki je omogočil, da so mu 90 odstotkov izplačane nagrade odvzeli. Po tako imenovanem Kramarejvem zakonu velja 49-odstotna obdavčitev dohodkov nad določeno višino: pri plačah denimo v višini nad 12.500 evrov mesečno, pri nagradah pa nad 25 tisoč evrov na leto. Skupaj z dohodnino je obdavčitev nagrade tako znašala okoli 90 odstotkov.

Če bi ustavno sodišče zakon razglasilo za neustavnega, bi to po pisanju časnika pomenilo, da mora država neupravičeno odmerjeni davek zavezancu vrniti skupaj z obrestmi. Obdavčitev bi bila neustavna za tiste, ki so obdavčeni dohodek prejeli izplačan pred uveljavitvijo zakona, za druge pa ne.

Komentarjev 9
  • Johan Spohan 17:37 13.december 2013.

    Ne v zapor, da jih moramo tam hraniti, imeti zdravstveno oskrbo in ves luksuz trreba jim je zdrobiti koleno da bodo ob vsake koraku čutili in se spomnili kaj so ukradli.

  • Žurnalček 16:38 13.december 2013.

    Zdaj ko je jasno kakšna je luknja v Bankah , je jasno tudi pod katerim šefom banke je bila narejena. Takoj odškodninsko tožbo proti Kramarju , vsem drugim direktorjem bank in proti prejemnikom nezavarovanih kreditov !!!!!!!!!!!!!!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 16:10 13.december 2013.

    druge rešitive dragi moji ni, to, da bo pa kramar dobil tisti milijon evrov nazaj je pa višek sprenevedanja in norčevanje iz pravne države. Edino pravo mesto zanj je zapor.