Slovenija
31 ogledov

Dobil podporo

Dorijan Marušič pripravlja pokojninsko reformo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Uradni predlog za imenovanje Marušiča za novega ministra za zdravje bo v parlament romal v nekaj dneh.

Po tem, ko se je Dorijan Marušič sestal z vsemi koalicijskimi poslanskimi skupinami, se je srečal tudi s premierjem Borutom Pahorjem.

Premier je po sestanku dejal, da ima podporo poslanskih skupin, v roku nekaj dni pa bo v državni zbor tudi uradno vložil Marušičevo kandidaturo za novega ministra za zdravje.

Glasovanje po svoji vesti
V Desusu niso dobili jasnih odgovorov Marušiča, predvsem na temo krepitve javnega zdravstva. "Naše sporočilo premierju bo najverjetneje, da bodo poslanci glasovali po svoji vesti," je napovedal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

"Kot da sem na izpitu"
"Počutim se kot na izpitu. Upam, da ga bom opravil,"
je izjavil Marušič po pogovorih v treh poslanskih skupinah.

V LDS pa so po pogovoru ocenili, da bi bil Marušič dober kandidat za ministra.

V Zaresu zadržani
V Zaresu glede Marušiča vlada zadrega. "Minister, ki želi ostati zdravnik, bo težko vodil pogajanja z zdravniki," je po sestanku z Marušičem dejala poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem.

V Zaresu namreč menijo, da je Marušič velik poznavalec zdravstvenega sistema, da pa ni dal jasnih odgovorov predvsem glede pristojnosti zdravniške zbornice.

SD ga podpira
Marušič je že zaključil pogovore s poslanci največje koalicijske stranke SD. Poslanca Andrej Magajna in Julijana Bizjak Mlakar sta po pogovoru ocenila, da gre za strokovno podkovanega kandidata, s katerim je mogoče voditi dialog.

Marušiču smo pred obiskom poslancev SD želeli zastaviti tudi nekaj vprašanj glede načina reševanja problemov v zdravstvu, a nam nanje ni želel odgovoriti.

"Počakajte še devet, deset ur. Bom takrat vse povedal," je za zurnal24.si dejal Marušič.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je ob tem potrdil, da je v SD odločitev glede Marušiča že znana. Popoldne bodo tako premierju Borutu Pahorju sporočili, da Marušiča podpirajo kot kandidata za ministra.

Pomisleki v SD in DeSUS
Sicer so ob predstavitvi Marušiča za kandidata zdravstvenega ministra prejšnji teden imeli največ pripomb v SD in DeSUS.

V SD so imeli pomisleke zaradi sodelovanja v prejšnji vladi ter zaradi odnosa do zasebnega javnega zdravstva.

"Težko karkoli napovedujem, nismo navdušeni." Tako pa je predsednik Desusa Karl Erjavec prejšnji konec tedna Dorijanu Marušiču napovedal težave pri podpori v koaliciji, če sprejme vabilo premierja Boruta Pahorja v vlado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.