Slovenija
41 ogledov

"Dobivamo KGB-jevski občutek"

Šampanjec Profimedias
Tržna inšpekcija bo pred in med prazniki v lokalih preverjala tudi, ali spremljajo število obiskovalcev in zagotavljajo, da kapacitete niso presežene. Med 43 pregledi, ki so jih že opravili, so odkrili 13 nepravilnosti. Lastniki lokalov se njihovih obiskov ne veselijo. "Katera koli inšpekcija pride, imaš občutek, da ogrožaš potrošnika in goljufaš državo," pravi podjetnik, ki v odnosu države do gospodarstvenikov pogreša predvsem več zdrave pameti.

Veseli december je čas (pred)novoletnih druženj in zabav, kar pomeni, da imajo lokali veliko obiskovalcev in še več dela. A ne le z gosti, temveč tudi z inšpekcijo, ki tudi v tem času ne sedi križem rok. Nasprotno, tržni inšpektorat je napovedal poostren nadzor gostinskih lokalov, predvsem tistih, ki nudijo mehansko ali živo glasbo za ples oz. družabni program.

Med drugim je že in bo še preverjal, kako lokali skrbijo za tekoče spremljanje trenutnega števila obiskovalcev gostinskega obrata ter ali imajo lokali na vidnem mestu označeno število obiskovalcev, ki jih obrat hkrati lahko sprejme (kapaciteta). "Ker gre v takem primeru za večje število obiskovalcev, predstavlja to tudi večje varnostno tveganje," pojasnjujejo na Tržnem inšpektoratu. 

Število prostih mest je ...

Slovenija 25.11.2013 placilo, denar, lokal, gostilna, pijaca, gostinstvo, blagaj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kaj to v praksi pomeni in ali morajo imeti lokali vzpostavljen podoben sistem kot parkirišča, kjer je ob vhodu označeno število prostih mest, smo povprašali nekatere lokale. "V praksi točno tako izgleda," pravijo v Cutty Sark Pubu, kjer imajo zlasti ob koncih tedna veliko gostov.

"Na vratih imamo napisano tablico s številom ljudi, ki se maksimalno lahko zadržujejo v lokalu. Imamo varnostnike, ki v najmočnejših dnevih, kot so četrtek, petek in sobota, s števcem spremljajo število gostov," pojasnjujejo. "Ob vsakem gostu, ki pride v lokal, varnostnik s plusom označi prihod novega gosta, ob njegovem odhodu pa z minusom odhod."

Ko so kapacitete zapolnjene, kar pomeni, da je v lokalu največ 400 ljudi, morajo preostali obiskovalci, preden vstopijo v lokal, počakati, da nekaj gostov polne prostore zapusti.

Pri Tržnem inšpektoratu sicer poudarjajo, da pravilnik ne določa, na kakšen način lokal zagotovi spremljanje gostov. "Vendar pa mu nalaga, da to mora zagotoviti, zato je to njegova naloga," poudarjajo inšpektorji, ki so prve inšpekcijske nadzore v mesecu decembru že opravili. "Ko je polno, rečemo gostom, da je polno," pravi Robert Žmavc iz Gostilne Žmavc.

43 pregledov, 13 kršitev

12. decembra so zdravstveni inšpektorji, inšpektorji za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorji za notranje zadeve in finančni inšpektorji v gostinskih lokalih opravili 43 pregledov.

"Opravljenih je bilo 43 pregledov, pri čemer so bile v dveh primerih ugotovljene nepravilnosti v zvezi z označenostjo kapacitete in zagotavljanjem štetja gostov. V sedmih primerih so bile ugotovljene pomanjkljivosti v zvezi s ceniki (neoznačenost oz. neustrezna označenost), v štirih primerih pa je bila ugotovljena kršitev v zvezi z obratovalnim časom," pojasnjujejo pri Tržnem inšpektoratu. 

Nadzor se povečuje

Četudi inšpekcijski nadzori skrbijo za varnost obiskovalcev in potrošnikov, pa se gospodarstvenikom nemalokrat zdi, da so iz nadzorov izgnali zdravo pamet. "Meni se že vse skupaj zdi smešno," pravi Žmavc. "Z globoko žlico, z lopato se vračamo v zgodnja sedemdeseta leta, v zelo socialističen sistem nadzora in pritiska. Zadnje dve, tri leta je to drastično opazno. Katera koli inšpekcija pride, imaš občutek, da ogrožaš potrošnika in goljufaš državo."

Omenja davčne blagajne, ki ne bodo prinesle le potrjevanja računov, ampak tudi kontrolo delavcev. "Koliko ur delajo, kdo dela za blagajno, vse bo šlo v big brotherja," izpostavlja. "V gostinstvu je zelo težko razporejat delovni čas, v kakih polsocialističnih hotelih je to morda lažje, da delavci delajo po osem ur, pri nas pa se moramo prilagoditi povečanemu številu gostov in dela. Zaposlenim tudi ustreza, da delajo kakšno uro več, da več zaslužijo. A če takemu zaposlenemu daš plačo po vseh pravilih, si kaznovan. V našem sistemu je tako narejeno, da se ne splača, da več delaš."

Merilne črtice

Med drugim inšpektorji preverjajo tudi, ali imajo gostinci kozarce označene z merilnimi črticami. "Zagotoviti moramo, da dobi stranka vedno točno odmerjeno količino pijače, tam, kjer se izvajajo iztoki," pojasnjuje Žmavc. "To pomeni, da se, če ni dozatorja, kar pri žganicah ni problem, pijača, kot je vino ali jabolčni sok, raztoči v žigosane kozarce."

Če se pijača prodaja v originalno zaprti embalaži (steklenici, plastenki) ni treba, da je kozarec meroslovno ustrezen, saj je cena pijače določena za vnaprej predpakirano pijačo v zaprti embalaži, na katero gostinec nima vpliva. 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Harrison 08:09 19.december 2015.

    V slo še nobeden pošten podjetnik ni imel nič od poštenja, razen nekaj svetlih izjem, kateri pa znajo zakonsko vijugati !

  • Vesna Dolšak 23:06 17.december 2015.

    Inšpekcija skrbi za varnost gostov? Hahaha! Briga njih za varnost kogarkoli. Skrbi jih le, kako bodo polovili čim več "grešnikov", da bodo čim bolj napolnili državno malho brez dna.

  • Boris Odreitz 18:55 17.december 2015.

    takih svinjarij v Titovi Jugoslaviji ni bilo. Ni čudno da vse propada in nihče več nič ne upa delati samo da si nekaj barab na oblasti napolni malho