Slovenija
23517 ogledov

Dobra novica! Velika finančna injekcija za brezposelne

Brezposelnost, iskalci zaposlitve Anže Petkovšek
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Neformalno izobraževanje in usposabljanje (NIU+), vreden 8,85 milijona evrov. Zavod RS za zaposlovanje bo z njim poskrbel pospešitev aktivacije brezposelnih in povečanje njihove zaposljivosti z dvigom usposobljenosti temeljnih veščin, so navedli na ministrstvu.

"Brezposelnim osebam bo omogočena vključitev tako v programe osnovnega digitalnega opismenjevanja kot v programe, ki so na višjih ravneh digitalne usposobljenosti," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na kohezijskem ministrstvu.

"Poleg tega se bodo udeleženci lahko vključevali v posamezna usposabljanja na temo zelenega dela, kjer bodo pridobivali znanje in veščine s področij, kot so zmanjševanje količine odpadkov in onesnaževanja, varovanje okolja in obnove ekosistemov, izboljšanje energetske in surovinske učinkovitosti, omejevanje emisij toplogrednih plinov ter prilagoditev na posledice podnebnih sprememb," so dodali.

V neformalno izobraževanje in usposabljanje bo po njihovih navedbah do konca letošnjega leta predvidoma vključenih 1272 brezposelnih oseb iz ciljnih skupin, zaposlilo pa se bo predvidoma 287 ljudi. Do konca izvajanja projekta decembra 2028 pa bo v projekt predvidoma vključenih 7620 brezposelnih oseb, od katerih se jih bo zaposlilo vsaj 1723.

Projekt NIU+, ki se izvaja v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027, zasleduje cilj izboljšanja dostopa do zaposlitve. Cilja na vse iskalce zaposlitve, zlasti mlade, predvsem z izvajanjem jamstva za mlade, dolgotrajno brezposelne in prikrajšane skupine na trgu dela ter neaktivne osebe. Spodbuja tudi samozaposlovanje in socialno gospodarstvo.

Vreden je 8,85 milijona evrov, pri čemer bo Evropski socialni sklad plus prispeval 6,73 milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ikoz 22:37 03.februar 2024.

    Za lenuhe se bo vedno našel denar

  • Željko 19:46 02.februar 2024.

    Kupite metle ker menda znajo pometati in tako na ulice z njimi