Slovenija
1693 ogledov

Dobra novica za Goloba in Janšo

Golob in Janša zurnal24.si, canva
Delo vlade podpira 51,7 odstotka vprašanih, kar je skoraj osem odstotnih točk več kot mesec prej. Velik skok na lestvici priljubljenosti Janezu Janši.

Delo vlade po več kot šestih mesecih znova podpira več kot polovica vprašanih, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Med strankami je Gibanje Svoboda za las prehitelo SDS.

Delo vlade podpira 51,7 odstotka vprašanih, kar je skoraj osem odstotnih točk več kot mesec prej. Dobra tretjina (34,8 odstotka) vladi nasprotuje, ostali (13,5 odstotka) so neopredeljeni.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi Gibanje Svoboda volilo dobrih 22,6 odstotka vprašanih (julija 22,7), največja opozicijska stranka SDS pa zaostaja za manj kot pol odstotne točke, njena podpora znaša 22,3 odstotka (julija 23,2 odstotka).

Sledi SD s 6,7-odstotno podporo, julija bi zanjo glasovalo 6,3 odstotka vprašanih. Tesno skupaj pa sta NSi (4,1 odstotka, julija 6,2 odstotka) in Levica (3,9 odstotka, julija 4,3 odstotka).

Med zunajparlamentarnimi strankami največ podpore beležijo Pirati (2,8 odstotka), Resni.ca (2,4 odstotka) in SLS (dva odstotka). 18,1 odstotka anketirancev ne ve, koga bi obkrožili, 7,7 odstotka jih ne bi izbralo nobene od obstoječih strank, 2,6 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

Mediana je anketo izvedla med 22. in 24. avgustom na vzorcu 715 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Na lestvici priljubljenosti politikov je najboljšo povprečno oceno dobila predsednica republike Nataša Pirc Musar, na drugem mestu je poslanec SDS Anže Logar, na tretjem pa predsednik vlade Robert Golob.

Velik skok za Janšo in Šarca

Četrti je gospodarski minister Matjaž Han, sledi obrambni minister Marjan Šarec, ki se je povzpel za kar sedem mest. Za njim sta evropska poslanka Ljudmila Novak in finančni minister Klemen Boštjančič.

"Še višji skok kot Šarcu je uspel prvaku SDS Janezu Janši, ki je javnost prepričal z bolj spravljivo retoriko kot običajno, politično kooperativnostjo z vlado v času krize in pomočjo poplavljancem na terenu," povzema 24ur.com. Na polovici lestvice je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pred predsednico SD Tanjo Fajon, ki je tokrat najbolj nazadovala.

Na osmo mesto se je povzpel predsednik SDS Janez Janša, za njim sta se uvrstili pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.