Slovenija
1239 ogledov

Dobra novica za Novogoričane in Brice

Minister Aleš Hojs župan Nove Gorice Klemen Miklavič Ministrstvo za notranje zadeve
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal odprtje kontrolnih točk na Erjavčevi v Novi Gorici in Brdih.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je bil danes na obisku na zahodni meji. Obisk je začel v Ratečah in ga sklenil v Novi Gorici. Srečal se je z župani oziroma predstavniki občin Kranjska Gora, Bovec, Kobarid, Tolmin in Nova Gorica. Glavni namen srečanj je bila predvsem seznanitev z obmejno problematiko in prehajanjem državne meje v času omejitev zaradi epidemije.

Po srečanju v Novi Gorici je minister Hojs dejal, da sta dve kritični točki na meji z Italijo Brda in mestno jedro Nove Gorice. "Glede na to, kar sem danes videl na terenu, bomo takoj pristopili k temu, da se vsaj ena točka, torej Erjavčeva, odpre kot kontrolna točka, tako kot so druge kontrolne točke na meji med Italijo in Slovenijo." Za kontrolno točko v Brdih - predvidoma bo to mejni prehod Neblo - , bodo prav tako poskušali najti rešitev, "zato da bomo predvsem slovenskim državljanom, torej tistim, ki v večji meri odhajajo na delo v Italijo, omogočili ali pa omilili to nepotrebno dolgo vožnjo." 

Nova Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia
Minister je ocenil, da bi do tega lahko prišlo še ta teden ali v začetku naslednjega. Odpiralni čas bo najbrž podoben, kot je na kontrolnih točkah Robič in Predel, torej nekje med 6. in 23. uro. Promet preko nadzorne točke bodo nadzirali policisti.

Minister je poudaril, da ne gre za kakršnokoli sproščanje ukrepov in bodo ukrepi, ki veljajo na drugih mejnih prehodih, veljali še naprej. Prav tako je opozoril previdnost pri storitvah, na primer zobozdravstvenih, po katerih na slovenski strani, še zlasti v Kobaridu, močno povprašujejo Italijani. Glede popolnega odpiranja meja pa je dejal, da tega ne more napovedati. "Glede na stanje epidemije v Italiji kot tudi drugod po Evropi je to težko reči. Vse evropske države bodo zelo previdne pri svojih mejah," je povedal minister Hojs.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je z dogovorjenim zadovoljen. Pričakuje pa še dodatne ukrepe predvsem takšne, ki bi preprečili popoln gospodarski zlom regije, ki je močno vezana na Italijo. 

Pred tem se je minister Hojs pogovarjal z župani posoških občin. Minister verjame, da bo lahko tudi "letošnja turistična sezona vsaj nekoliko turistična. Verjetno ne tako na široko za vse Evropejce, za Slovence in bližnje prijatelje iz Italije pa verjetno vendarle," je dejal minister. 

V zvezi z mejnim prehodom Predel je pojasnil, da so se sestali tudi z županom sosednjega Trbiža, ki je predstavil epidemiološko stanje pri njih. Nekateri pogovori po njegovih informacijah že potekajo tudi med slovenskim predsednikom vlade in prvim človekom Furlanije Julijske krajine, zato upa, da bodo uspeli dogovoriti nekatere bolj liberalne načine prehoda meje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.