Slovenija
56436 ogledov

Dobre (pa tudi slabe) novice za vse, ki kupujete prek spleta

Pošta Slovenije
1/4
Saša Despot Fotografija je simbolična.
Za vse pošiljke, ki v Evropsko unijo prispejo iz tretjih držav (tudi za tiste, ki so vredne manj kot 22 evrov), bi morali v skladu z načrti Evropske unije od začetka naslednjega leta dalje plačevati uvozne dajatve. Toda načrti so se spremenili.

Doslej so bile vse pošiljke do vrednosti 22 evrov, ki v Evropsko unijo prispejo iz tretjih držav, oproščene plačila uvoznih dajatev.

V Bruslju so se že pred tremi leti odločili temu narediti konec in sklenili, da bo treba od 1. januarja 2021 dajatve plačevati tudi za te pošiljke.

Toda Evropska komisija se je zaradi koronakrize odločila datum, ko bodo nova pravila stopila v veljavo, prestaviti za pol leta. S to odločitvijo želijo dati državam članicam EU nekaj dodatnega časa, da prilagodijo sistem obdavčevanja novim pravilom.

Če bodo zaradi pandemije covida-19 razmere še vedno zaostrene, je Evropska komisija predvidela tudi možnost dodatne trimesečne prestavitve novih pravil.

Ne DDV, visoki si predvsem stroški carinske obravnave

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V tem trenutku velja, da bo treba uvozne dajatve na vse pošiljke začeti plačevati 1. julija naslednje leto, povsem mogoče pa je, da se bo ta datum zamaknil na 1. oktober 2021.

Za vse drobnarije, ki jih mnogi Slovenci naročajo v spletnih trgovinah na Kitajskem, bo torej treba po novem plačati tudi DDV.

Za še več slabe volje med kupci bo poskrbel cenik Pošte Slovenije, saj bo treba za vsako pošiljko plačati tudi stroške carinske obravnave, ti znašajo od pet evrov dalje, odvisno od vrednosti pošiljke.

„Predvidena je možnost, da bodo prodajalci oziroma spletne platforme ob prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga ustrezno odvedli naslovnim državam. Obračunan bo po stopnji, ki velja v državi kupca. Če prodajalci te možnosti ne bodo uporabili, bo uvozni DDV prejemniku pošiljke zaračunal in državi odvedla carinska služba, vendar bo to, žal, podaljšalo in podražilo uvozne postopke,“ pojasnjujejo na Pošti Slovenija.

Po podatkih Pošte Slovenije je kar 34 odstotkov vseh pošiljk, ki v Slovenijo prispejo iz tujine, iz Kitajske.

Za podrobnejše podatke smo se obrnili na finančno upravo (Furs), kjer pravijo, da ima 95 odstotkov vseh uvoženih pošiljk vrednost manj od 22 evrov, zaradi česar niso določene za pregled in jih zato ne evidentirajo. Na Fursu ocenjujejo, da je bilo v lani iz tretjih držav uvoženih več kot 4,5 milijona pošiljk, večinoma preko pošte, manjši del (okoli 145 tisoč) pa preko kurirskih servisov.

Število spletnih nakupov se sicer v Sloveniji bliskovito povečuje. Po podatkih Fursa se je v zadnjih letih število pošiljk, ki so k nam prispele iz tretjih držav, povečevalo med 10 in 15 odstotki letno.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 12
  • zdrej 10:23 07.oktober 2020.

    Bodo že našli kitajci način, da bodo prodajali v EU. Nekaj so že naredili na tem.

  • weterek705 03:29 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best

  • onxxx 18:47 06.oktober 2020.

    Pa ne bomo naročali pa se hebite.