Slovenija
26 ogledov

Dobrih 43 milijonov mesečnega dobička za banke

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Čisti dobiček slovenskih bank je januarja po obdavčitvi znašal dobrih 43 milijona evrov, kar je 41 odstotkov več kot januarja lani.

Banke v Sloveniji so v začetku leta sproščale oslabitve in rezervacije, kar je ugodno vplivalo na poslovni rezultat. Januarja je bančni sistem posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 47,5 milijona evrov.

Kot v danes objavljeni redni mesečni informaciji o poslovanju bank ugotavlja Banka Slovenije, je poslovni rezultat bank izboljšalo dejstvo, da so januarja oblikovale za 11,1 milijona evrov manj oslabitev in rezervacij, kot pa so jih ustvarile.

V začetku leta 2016 se je nadaljevalo tudi upočasnjevanje krčenja bilančne vsote slovenskega bančnega sistema. Konec januarja je bila skupna bilančna vsota pri 37,8 milijarde evrov, kar je 2,9 odstotka manj kot pred letom dni.

Ugodno za posojila

Medletno upadanje posojil nefinančnim družbam se je kljub povečanju obsega posojil temu sektorju v začetku leta nekoliko okrepilo. V primerjavi z mesecem prej se je obseg posojil podjetjem januarja povečal za 0,6 odstotka na 8,3 milijarde evrov, a to je še vedno za 10,5 odstotka manj kot januarja lani.

Pri posojilih gospodinjstvom, teh je bilo januarja za 8,4 milijarde evrov, se je medletna rast, ki je bila pred tem pozitivna vse od maja lani, januarja prevesila v rahlo negativno. Ostaja pa pozitivna rast stanovanjskih posojil (+0,7 odstotka), tudi zaradi prenehanja vpliva apreciacije švicarskega franka v začetku lanskega leta.

Kratkoročnih vezav manj

Vloge nebančnega sektorja so se januarja povečale za 1,2 odstotka na 25,4 milijarde evrov, s tem pa se je ponovno nekoliko okrepila tudi njihova medletna rast - na 3,3 odstotka. K temu sta pozitivno prispevala porasta vlog države in gospodinjstev.

Medletna rast vlog gospodinjstev ostaja stabilna pri 3,2 odstotka, pri čemer se je obseg vpoglednih vlog povečal, obseg vezanih vlog krajših in daljših ročnosti pa zmanjšal. Ob dospelosti vezanih vlog se torej gospodinjstva ne odločajo za ponovno vezavo sredstev, kar se zdi v okolju nizkih obrestnih mer pričakovano.

Komentarjev 4
  • erikkk 17:38 17.marec 2016.

    Seveda si lahko manejo ...tud tisti kateri so fajn nakradli pa nekaznovani kradejo še naprej

  • Avatar Leon
    Leon 14:33 15.marec 2016.

    Banka Slovenije je leta 1993 imela otvoritveni kapital 55 milijard EUROV ! In potem so prišli družbeno-politični iluzionisti in "začarali" ,da je ves denar čudežno izginil .

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 15.marec 2016.

    Skiming aparat v Banki Slovenije je najpopolnejša naprava za krajo denarja državlajnom.