Slovenija
18 ogledov

'Dobro, da si je Hrvaška vzela čas'

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader načrtuje vrnitev v saborske klopi. (Foto: A Žurnal24 main
Hrvaška bo stališče o mediaciji o vprašanju slovensko-hrvaške meje sprejela do ponedeljka. Premier Pahor odločitev pozdravlja, minister Žbogar upa na resničnost napovedi.

Hrvaški premier Ivo Sanader je po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank sporočil, da bo posebna delovna skupina do prihodnjega ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog Evropske komisije o urejanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo. V delovni skupini so med drugim zunanji minister Gordan Jandroković in pravosodni minister Ivan Šimonović ter akademik Davorin Rudolf. Sanader je prejel popolno podporo hrvaške opozicije, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško bilateralno vprašanje in da naj to rešuje Meddržavno sodišče v Haagu. Hrvaška tako ostaja pri svojih, že znanih, stališčih.

Kot je znano, je slovenska vlada prejšnji četrtek sprejela načelno soglasje k predlogu evropskega komisarja Ollija Rehna, da bi spor med državama reševali z mediacijo. Ta bi namreč lahko odprla pot za nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in prispevala k rešitvi vprašanja meje. Sanader je tudi ponovil, da pozdravlja vključevanje Evropske komisije v urejanje odprtih vprašanj s Slovenijo in da Hrvaška s svojim ozemljem ne bo kupovala članstva v nobenem zavezništvu. Ni pa želel jasno povedati, ali bo Hrvaška sprejela predlog Evropske komisije, da spor s Slovenijo glede meje ureja tričlanska skupina, ki naj bi jo vodil Martti Ahtisaari.


Premier Pahor je prepričan, da je Hrvaška ravnala pravilno, da si je vzela čas za premislek. © Nik Rovan

 
Čimprejšnji odgovor na evropski predlog je sicer potreben, da bi pogajalska konferenca EU in Hrvaške – tako kot je to predlagalo češko predsedstvo EU – lahko bila 27. marca, kar bi omogočilo končanje hrvaških pogajanj do konca leta. Da se to morda ne bo zgodilo, pa nakazuje nedeljska vest iz Bruslja, da je premier Borut Pahor predsedujočemu EU, predsedniku češke vlade Mirku Topolanku , na srečanju ob robu neformalnega vrha EU predlagal preložitev te konference na april ali maj.

Žbogar upa, da se bodo napovedi uresničile
Zunanji minister Samuel Žbogar je po sporočilu iz Zagreba, da bo Hrvaška stališče o mediaciji o vprašanju slovensko-hrvaške meje sprejela do ponedeljka, izrazil upanje, da bo do tega res prišlo. Kot je dejal, si Slovenija želi čimprejšnjega napredka na tem področju, sicer pa razume odločitev hrvaške vlade. Hrvaška stran si je "vzela še en dan za razmislek" in "mi to lahko samo razumemo" , je komentiral Žbogar. "To ni enostavna odločitev; če potrebujejo več časa, je prav, da si ga vzamejo in imajo potem enotno stališče," še meni minister.

Pahor: Dobro, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa za premislek
Premier Borut Pahor je za Radio Slovenija dejal, da je morda dobro, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa za premislek o predlogu komisarja za širitev Rehna. Da je Hrvaška za teden dni prestavila odločitev o predlogu Evropske komisije, je mogoče dobro zato, da si bo Hrvaška vzela potreben čas za premislek in bo sprejela neko konsistentno stališče, ki bo verjetno povezano tudi s pričakovanji Evropske komisije, je v oddaji Studio ob 17-ih menil Pahor.

"Pričakujemo, da se bo enako načelno glede mediacije odločila tudi hrvaška vlada. In mi je žal, da se to ni odločila danes, ker smo izgubili še teden dni časa, da bi že začeli iskati modalitete te mediacije," je še povedal Pahor. Opozoril je tudi, da sta državi sicer vzpostavili mešani komisiji, ki naj bi določili pravne okvire za reševanje vprašanja meje, vendar pa nista bili uspešni.

Pahor sicer pričakuje, da bo Hrvaška v tem tednu premislila svoja stališča. "Čas teče," je opozoril in pojasnil, da je tudi zato v nedeljo predsedujočemu EU, češkemu premierju Mireku Topolanku predlagal, da prestavi medvladno pristopno konferenco Hrvaške z EU, predvideno konec marca, če v kratkem z obeh strani ne bo prišlo do kakega dogovora, "ki bi lahko pomenil začetek odpravljanja zadržkov Slovenije v pogajanjih Hrvaške z EU" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.