Slovenija
12 ogledov

Dodatek le izbrancem

Zaradi finančne stiske ni več denarja za 800 vojakov, kot je bilo mišljeno sprva Žurnal24 main
Sindikat opozarja na nezadovoljstvo med vojaki. Najprej obljuba o dodatku 150 evrov za 800, zaradi krize zdaj le še za 300 vojakov.

Posebni dodatek za delo bo s februarsko plačo dobilo le še od 300 do 500 vojakov, so potrdili na ministrstvu za obrambo. V zadnjih dveh letih je 19-odstotni dodatek k plači dobivalo 4.600 vojakov.

Dodatke le izbrancem

“Do zdaj so bili do dodatka upravičeni vsi pripadniki, razporejeni v enote, ki so spadale v kategorijo premestljivih sil, ne glede na to, ali so bili za premestljivost kakorkoli angažirani,” pravi Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV). “Sama premestljivost zdaj več ne pomeni pravice do povišanja plače, to pravico imajo zdaj samo tisti, ki so dejansko bolj obremenjeni kot drugi,” pojasnjuje Korez.

Vsaj 150 evrov manj

Povprečna plača pripadnika SV je okoli 800 evrov, dodatek je tako znašal okoli 150 evrov. Decembra je dodatek dobilo okoli 1.800 vojakov. V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite ter v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) poudarjajo, da so bile spremembe glede upravičenosti do dodatkov sprejete brez njihovega mnenja.

Različno za isto delo?
“Med 17 vojaki, ki se v Murski Soboti pripravljajo na odhod v Afganistan, jih le polovica dobiva dodatek, čeprav opravljajo iste naloge,” pravi Gvido Novak, predsednik SVS. V imenu vojakov, ki se čutijo oškodovane, sindikat pripravlja dokumentacijo za tožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.