Slovenija
16 ogledov

Dodatna obdavčitev čipsa in bonbonov

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zaradi epidemije debelosti bodo tudi pri nas strmo rasli stroški za zdravljenja.

Stroški zdravljenja zaradi bolezni in težav, ki jih povzroča prekomerna telesna teža, v Veliki Britaniji znašajo skoraj pet milijard evrov na leto. Do leta 2050 pričakujejo, da bo imelo 60 odstotkov Britancev težave s prekomerno težo – do takrat naj bi se stroški zdravljenja zaradi tega podvojili.

Številk ne moremo primerjati z Veliko Britanijo, naša država takega izračuna žal ni naredila. Lahko pa tako kot Angleži pričakujemo strm porast stroškov zaradi epidemije debelosti, ki nedvomno že zdaj dosegajo vrtoglave vsote. Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2007 največ Slovencev hospitaliziranih zaradi bolezni srca in ožilja (14,6 odstotka), te bolezni pa so bile vzrok za 40 odstotkov vseh smrti zaradi bolezni. Po besedah podpredsednika italijanskega združenja za srce Andrea Peracina samo hospitalizacija zaradi miokardnega infarkta znaša okoli 25 tisoč evrov.

Ukrepi. Država lahko začne z dodatno obdavčitvijo škodljivih živil, kot so čips, bonboni ali gazirane sladkane pijače, denar porabi za preventivo, vloži v zdravstveno blagajno ali poskrbi za cenejše sadje in zelenjavo. Že sama podražitev bi pri marsikom pomenila manjši nakup smrtonosnih živil. Po besedah newyorškega župana Michaela Bloomberga bi 18-odstotna podražitev gaziranih pijač povzročila, da bi Američan povprečno izgubil 2,3 kilograma na leto. Bolj bi lahko prisluhnili tudi strokovnjakom z zavoda za šolstvo in za začetek podarili kakšno uro športne vzgoje več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.