Slovenija
12734 ogledov

Dodatno bi obdavčili tiste, ki delajo od doma

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri
1/2
Anže Petkovšek
''Delo od doma bi bilo treba obdavčiti in s tako zbranim denarjem podpreti tiste delavce, katerih delovna mesta so ogrožena,'' v poročilu piše največja nemška banka Deutshe Bank.

Ekonomisti pri Deutsche Bank predlagajo dodatno petodstotno obdavčitev plač vseh tistih, ki delajo od doma, poroča britanski BBC.

Davek bi plačal delodajalec, tako zbrani denar pa bi bil namenjen tistim, ki en morejo delati od doma.

V ZDA bi denimo po nekaterih izračunu tako lahko zbrali okoli 40 milijard evrov letno. Pri Deutsche Bank trdijo, da bi bilo to najbolj pravično, saj tisti, ki delajo od doma, bolj varčujejo, v državno blagajno pa se iz njihovih denarnic nakaplja manj, kot vanjo prispevajo tisti, ki hodijo v službo.

Obdavčitev tistih, ki delajo od doma, bi morali že zdavnaj uvesti, je zapisal ekonomist Deutsche Bank Luke Templeman in dodal: "Covid je to nujno le še bolj osvetlil."

V ZDA bi petodstotni davek na delo od doma na povprečno plačo 47 tisoč evrov pomenil okoli 8,5 evra na dan.

„Kdor dela od doma ima neposredne in posredne finančne koristi, zato bi jih bilo treba obdavčiti, da bi se lahko uravnovestil sistem za tiste, ki morajo hoditi v službo,“ pravi Templeman.

Zaradi epidemije covida-19 se je velika večina podjetij reorganizirala tako, da njihovi zaposleni delajo od doma.

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Številni delodajalci so v preteklih mesecih poudarili, da bodo svojim zaposlenim dovolili delo od doma tudi, ko bo pandemije konec.

Toda mnoge službe so takšne narave, da delo od doma ni mogoče, denimo medicinske sestre ali delavci v tovarnah. Davek bi pomagal spodbuditi nove zaposlitve na teh področjih, poudarjajo pri Deutsche Bank.

„Koristi s posledicami virusa so imeli tisti, ki lahko svoje delo opravljajo na daljavo, ti na nek način tudi vplivajo na življenje tistih, ki tega ne morejo,“ še dodaja Templeman, ki dodaja, da ljudje, ki delajo od doma, manj prispevajo k razvoju javne gospodarske infrastrukture, imajo pa od nje vse koristi.

Kdor dela od doma, recimo, ne plačuje za javni potniški promet, ne prehranjuje se v restavracijah, pisarne pa so praktično prazne, še poudarjajo pri Deutsche Bank.

Plačila davka bi bili oproščeni samozaposleni in tisti z nizkimi prihodki. Prav tako bi bili izvzeti tisti, ki bi doma ostali zaradi zdravstvenih razlogov.

Komentarjev 8
  • pravičnik77 07:53 12.november 2020.

    spet manipulacija Žurnala. Članek sploh ne omenja Slovenije, kvazi novinar pa pišejo na način, kot da to velja in seveda je reakcija folka potem podobna četrtkovim izgredom. Je imel Hojs kar prav, ko je novinarki v faco rekel, da "novinarji" ...prikaži več izkoriščate situacijo in pumpate narod. ker to dejansko delate. sram vas je lahko. "Novinar" D.J.- kdo sploh si?

  • Mkovac22 02:00 12.november 2020.

    Bara6e! Sam si moraš vse zrihtat, še več moraš delat, da dokažeš, da si delal in potem bi te še obdavčili.

  • puys 21:02 11.november 2020.

    Ful majn porabim ja, porabljam svojo elektriko, gretje za delo, kuham doma. Ful se splača, not. Delo od doma je najbolj ekološko in bi moralo biti oproščeno davkov!