Slovenija
48 ogledov

Dogodek s kalijem je bil izraz njegove skrajne stiske

Ivan Radan Saša Despot
Psihiatrinja Alenka Švab, ki je tudi obravnavala Ivana Radana, obtoženega šestih umorov iz morilske sle, je danes na sodišču dejala, da Radan nima narcisistične osebnostne motnje in ni odvisnik.

Psihiatrinja Alenka Švab je na današnjem naroku dejala, da je Radan obiskoval njeno ambulanto od začetka leta 2015, preden so ga zaprli, in po izpustu iz pripora, prav tako ga je enkrat obiskala v zaporu.

PREBERITE ŠE: 

Zagate zaradi različnih mnenj o njegovem značaju

Sodišče odpravilo pripor za Radana

Na sojenju pričal tudi duhovnik

Dogodek s kalijem je označila kot "zelo nenavadno dejanje, saj je zdravnik, ki je sicer izvrstno skrbel za bolnike, rekel osebju, da mu je dal kalij". To je, kot pravi Švabova, nesmiselna izjava. "Glede na to, da ni psihotičen, lahko to razumemo kot neko dejanje skrajne stiske, v kateri poskušaš s provokacijo doseči, da te ljudje vidijo, slišijo," je dejala.

Opisala ga je kot zavzetega zdravnika

Radana je opisala kot zavzetega zdravnika, ki je v prid bolnikom poskušal na vsak način doseči tisto, kar stroka veleva, torej najboljšo možno obravnavo, ki pa pogosto na oddelku, kjer je delal, ni bila možna, zato je bil večkrat v hudi stiski.

Takšno ukrepanje Radana se po mnenju Švabove sklada z njegovo osebnostjo. "V hudi stiski človek naredi marsikaj in lahko reagira v nasprotju s tem, kakor bi sicer," je še dodala.

Radan je namreč najprej sodelavcem razlagal, da je bolniku dal kalij - to je tudi na sodišču potrdilo več prič, nato pa je v javnosti spremenil zgodbo, in sicer da bolnik kalija ni prejel, da pa je to razlagal, ker je hotel provocirati zaradi težkih razmer na oddelku.

Ni imel "kompleksa boga"

Psihiatrinja tudi ne meni, da bi imel kompleks boga. "Ljudje s kompleksom boga ne poskušajo ustreči svojim bolnikom, ampak z drugimi podcenjujoče ravnajo," je dejala.

Da ima nekatere elemente narcisistične osebnostne motnje, je sicer ocenila tudi klinična psihologinja, kamor je Radana poslala Švabova. A ob tem je psihiatrinja opozorila, da je bil Radan takrat pod hudim pritiskom, zato so se nekatere osebnostne značilnosti bolj izrazile kot sicer.

"Prepričana sem, da ne gre za motnjo, saj bi bil v tem primeru povsem brezobziren do drugih. Vse njegovo delovanje pa kaže ravno nasprotno," je še dejala.

Klinični psiholog izvedeniško mnenje umaknil

Klinični psiholog Aleš Friedl je v svojem izvedeniškem mnenju, ki ga je potem umaknil, zapisal, da ima Radan narcisistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • dd 07:52 09.september 2016.

    Seveda, da naši zdravniki niso nikoli nič krivi, še manj pa obsojeni. Nobenega ne briga trpljenje in agonija bolnikov.

  • Avatar Leon
    Leon 19:46 08.september 2016.

    Po dolgem seznanjanju s svojo vlogo je človek naposled z njo tako tesno zraščen,da ne more več razlikovati svoje resnične osebnosti od tiste,ki jo igra ..........