Slovenija
34 ogledov

Na sojenju Radanu pričal tudi duhovnik

Ivan Radan Saša Despot
Na sodišču so na sojenju zdravniku Radanu pričale medicinske sestre in duhovnik.

Medicinske sestre z oddelka, kjer je bil zaposlen Ivan Radan, so dejale, da je imel Radan odličen odnos do svojih bolnikov, njihovih svojcev, pa tudi do sodelavcev. Več jih je dejalo, da niso podvomile v njegove odločitev oziroma se jim ni zdelo nič sumljivo. 

Ena od sester, zadolžena za oskrbo bolnika, ki naj bi ga Radan umoril s propofolom, je opazila, da je Radan pri temu bolniku nekaj nastavljal na črpalki za infuzijo, v kateri je bil propofol, kar zdravniki običajno ne počnejo. Čudno se ji je zdelo tudi, da je propofol tekel z višjo hitrostjo od običajne. Kakšna je bila hitrost, se ne spomni.

V temperaturni list je vpisala, da propofol teče s hitrostjo 10 mililitrov na uro, kar sicer ni neobičajno. Na vprašanje, zakaj je zapisala drugačno hitrost pretoka, kot pa je opazila na črpalki, je dejala, da je verjetno hitrost pretoka vmes že nekdo zmanjšal.

Dvakrat so izbrisali njen vpis

Medicinska sestra je v temperaturni list zapisala, da teče propofol, a je nekdo njen zapis izbrisal. Ko je to ugotovila, je obvestila timsko sestro, ki ji je odvrnila, da se tega "ne bo vpisalo". Kot je danes dejala, ni razumela, kaj to pomeni. Učinkovino je še enkrat vpisala v temperaturni list, a je njen zapis nekdo še enkrat izbrisal. Ni se spomnil, ali je bilo še kaj propofola v steklenički, ko je bolnik umrl, kot tudi ne, ali je bila bolniku dana še ena steklenička propofola. 

nevrološka klinika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Povedala je, da infuzije s propofolom ni ona nastavila, prav tako ne ve, kdo je to storil. Dogodek se ji je zdel sumljiv in je predvidevala, da je to opazila tudi timska sestra, ki je v ponedeljek pričala na sodišču. Prav tako je sklepala, da je timska sestra o teh sumih obvestila nadzorno medicinsko sestro, a ni preverjala, če je to tudi dejansko storila.

V temperaturnem listu je bilo zapisano, da je bolnik dobil propofol med med 15. in 16. uro. Sestra zatrjuje, da je takrat to učinkovino tudi dobil ter da se ni zmotila pri vpisu. Potrdila je, da je bolnik dobil učinkovino takrat, ko so bili navzoči njegovi svojci in duhovnik.Svojci omenjenega bolnika so sicer v svojih pričanjih povedali, da so na obisk prišli izven uradnih ur obiskov, po 16. uri, tako so bili tudi dogovorjeni z Radanom. Bolnik pa je umrl nekaj po 17. uri.

Duhovniku se je zdelo sumljivo

Pričal je tudi duhovnik, ki je v času dogodkov delal na UKC, je pri omenjenem bolniku pred smrtjo opravil bolniško maziljenje. Dejal je, da ga je Radan večkrat poklical pred smrtjo bolnikov in da je bil zdravnik ob maziljenju vedno tudi navzoč in čuteč.

Duhovnik sicer ni prepričan, če dejansko gre za bolnika, ki je na nevrološki kliniki umrl januarja 2014 in za katerega je Radan osumljen, da ga je umoril. Opisal je, da je pri bolniku opravil maziljenje, ki traja kvečjemu deset minut, nato pa je odšel. Ob smrti ni bil navzoč. Je pa opazil, da je Radan med obredom nekaj namignil sestri in je nato ona na črpalki infuzije nekaj nastavila. Kaj je nastavila, ne ve.

Ta dogodek mu je, kot je dejal, "obležal na duši", o tem se je pogovoril tudi s svojim duhovnim vodjo. Na vprašanje, zakaj se mu je zdelo sumljivo, je odgovoril, da je takrat prvič opazil, da je zdravnik med samim obredom namignil sestri, naj nekaj naredi pri črpalki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.