Slovenija
2486 ogledov

Dogovor o nedeljskem delu trgovin

trgovina supermarket Shutterstock
Manjše trgovine naj bi bile ob nedeljah zaprte.

Delodajalci in sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, so v zaključni fazi pogajanj glede dogovora o ureditvi delovnega časa. Po zaključku pogajanj bodo o predlogu pogajalske skupine za kolektivno pogodbo odločali pristojni organi sindikalnih in delodajalskih organizacij, nato pa bodo vse rešitve predstavili širši javnosti.

Pogajanja še tečejo

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije predloga dogovora, ki še, kot je povedal glavni tajnik Ladi Rožič, ni dokončen, ne želijo komentirati. Novinarsko konferenco so sklicali za četrtek. Neuradno pa naj bi bili zaposleni v prodaji, ki bodo delali ob nedeljah, plačani bistveno bolje, kot sedaj, ko dobijo 100 odstotkov več. V prihodnje, sindikati si prizadevajo, da bi dogovor začel veljati z novim letom, naj bi nedeljska urna postavka znašala 15 evrov.

Trgovina zaprtje trgovin Slovenija "Plače so mizerne"

Trgovine odprte le 15 nedelj na leto

Večji trgovski centri naj bi ob nedeljah ostali odprti, manjše trgovine ne. Namesto 26 delovnih nedelj na leto bi zaposleni delali 15 nedelj.

"To predstavlja velik poraz za demokracijo v Sloveniji. Naj spomnim, da smo približno 14 let nazaj izglasovali, da bo lahko odprtih zgolj 10 nedelj, sam si pa sedaj želim, da bi jih bilo odprtih samo 6," pravi nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki zbira podpise za svojo novelo zakona o trgovini. Predlog zakona predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu.

Mercator Nedelje Slovenija Brez dela bi ostalo 2.500 trgovk in trgovcev

Čuš: Ključni problemi ostajajo

Čuš meni, da je 15 evrov na uro za nedeljsko delo še vedno prenizka postavka in da sporazum ne rešuje ključnih problemov, kot so evidenca delovnega časa, plačilo nadur in nadurnega dela, izraba odmora med delovnim časom, dnevni in tedenski počitek, obveščanje sindikata in mobing ter sistematizacija delovnih mest.

Zbral 14 tisoč podpisov

"Naj še enkrat povem, da omenjeni sporazum "socialnih" partnerjev predstavlja velik poraz za demokracijo v Sloveniji, zato bom vse svoje napore usmeril v to, da bo naš predlog Zakona o trgovini sprejet v Državnem zboru. V to me dodatno bodri tudi več kot 14 000 podpisov podpore državljank in državljanov, kar je glede na naše logistične omejitve že zelo visoka številka, je v odzivu sporočil poslanec Andrej Čuš.

trgovina supermarket Hofer in Lidl Slovenija Na blagajni ne dohajate trgovk, ki kasirajo? To je razlog.
Komentarjev 8
  • Fenix Ariel 13:22 29.november 2017.

    Ja seveda... Če komu kaj ne paše naj gre. Saj smo v svobodnem in liberalnem kapitalizmu in če trg zahteva, potem naj bodo trgovine odprte. Marsi kje delajo tudi v nedeljo in morajo biti tiho. Biti pri družini... oh, kako ...prikaži več srce-parajoč izgovor. Če bom jaz hotel kupovati v nedeljo to tudi bom. Bom pa čez mejo šel.

  • Jana Bejba 12:41 29.november 2017.

    Prosim?! Čakaj malo... Kaj pa študentje, dijaki, ki ne dobi vsak teh 5 € na uro, še manj dobi... Tukaj pa si drznete reči 15 € na uro?! Od koliko teh nedelj v celem mesecu, zdaj pa si zračunajte?! Prvič, ...prikaži več, ukinite bruto, da je samo neto in povišajte plačo vsem, ki imajo delo... torej zaposlenim, vključno študentom, dijakom, ki si drago šolanje plačujejo in ni čudno, zakaj jih je toliko na zavodu, ki oglašuje zavajajoče zaradi tega zakona, ki ste tukaj pisali na žurnalu, še stara novica?!

  • jakec1575 17:07 28.november 2017.

    prej ko bomo zaprli, prej bomo 2500 ljudem pomagali, da se resijo suznjelastnistva in se prekvalificirajo v delovno silo za izvoznike. Pa ne s fake tecaji, kjer sluzijo prikoritnezi. pravo solo jim sofinancirajte. s tecaji si lahko rit obrisejo. V ...prikaži več naslednji krizi bodo kot prodajalci itak takoj koncali na zavodu. A ni bolje, da dobijo v zivljenju boljso priloznost?