Slovenija
20 ogledov

Dogovor o višjih plačah

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Uprava in sindikat Gorenja sta se dogovorila za dvig najnižje plače in štiri izplačila draginjskega dodatka. Sindikat sicer ni zadovoljen, a zaradi trenutnih razmer pristaja na dogovor.

Četrti sestanek uprave in predstavnikov sindikata ter zaposlenih je vendarle prinesel skupne točke, ki so jih predstavniki zaposlenih sprejeli, hkrati pa ne bodo ogrozile poslovanja podjetja, so zapisali v sporočilu uprave.

Tako bo od 1. septembra minimalna izplačana plača za polni delovni čas 540 evrov neto, kar je 25 odstotkov več od 432 evrov minimalne plače v Sloveniji. Prav tako so se dogovorili, da bodo zaposlenim za blažitev krize za mesece september, oktober, november in december izplačali draginjski dodatek v višini 90, 70 oziroma 50 evrov bruto, odvisno od višine posamezne plače.

Predsednik sindikata Skei v Gorenju Žan Zeba pravi, da z doseženim sicer niso zadovoljni, vendar je to v trenutnem položaju celo več, kot so sprva pričakovali.

Težave psomeznikov

"Osemindvajset let sem zaposlen v Gorenju, julija pa sem odšel na čakanje na domu. A so me kmalu poklicali na tako imenovano izobraževanje, ki ni nič drugega kot garaško delo za mizerno plačo, za kar pa Gorenje dobi razne subvencije. Me pa jezi, ko spremljam medije in poslušam gospoda Bobinca, ki pravi, da je bila stavka neutemeljena, začela pa se je, ko so delavci opazili, da na plačilnih listah nimajo obračunanega dodatka na stalnost," nam je napisal bralec, eden od delavcev Gorenja, čigar identitete ne bomo razkrili, saj si, kot pravi, ne more privoščiti, da bi ostal na cesti.

Gorenjevi delavci 15. in 16. septembra niso bili za stroji, upor je očitno pomagal sindikatu pri pogajanjih o plačah. © Gregor Katič

 
Priložil nam je tudi tri plačilne liste, za junij, julij in avgust, iz katerih je razvidno, da v povprečju na mesec zasluži 500 evrov neto, ker pa ima stanovanjski kredit, mu od plače ostane okoli 230 evrov.

Za čakanje nadomestilo
Kot je razvidno iz plačilnih list, je bil dodatek na stalnost – kot tudi vsi drugi dodatki – pri junijski plači res prikazan, pri julijski in avgustovski pa ne. Se je pa na obračunu pojavila nova postavka – čakanje na domu.

"Zaposleni v Gorenju so v ukrep čakanja vključeni od 1. julija, prejemajo pa nadomestilo plače, ki je obračunana na podlagi delavčeve povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev leta 2008. Ta pod postavko čakanje na domu zajema vse dodatke, ki jih je delavec prejemal v teh treh mesecih, torej tudi dodatek za stalnost in skupno delovno dobo. Dodatki so torej obračunani, niso pa ločeno prikazani. To velja za vsa nadomestila, tudi v primeru dopusta ali bolniške," je pojasnila Urša Menih Dokl , direktorica za odnose z javnostmi v Gorenju.

Prizadeti obveščeni
Glede konkretnega primera Menih Doklova pojasnjuje, da je delavec avgusta in septembra prejel nadomestilo plače in zato na plačilnem listu ni bil ločeno prikazan dodatek za stalnost, čeprav je bil obračunan, julija pa je prejel junijsko plačo, zato je ta dodatek še viden.

"Delavec se lahko za dodatna pojasnila brez strahu obrne na našo kadrovsko službo. Se je pa pri 97 delavcih pri obračunu avgustovskih plač res zgodila napaka, ki smo jo nemudoma popravili, se prizadetim opravičili in jim denar nakazali na njihove račune," je še pojasnila Menih Doklova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.