Slovenija
264 ogledov

Dogovor sklenjen, tovornjaki odpeljali

Stožice, protest, tovornjaki, tovornjakarji, podizvajalci
1/26
Žurnal24 main
Premierni dogodek v športni dvorani Stožice se je odvil po pričakovanjih. Še dopoldan razmere zaostrene zaradi protesta Leke.

Po zabavnem programu je imel na premierni športni večer v dvorani v Stožicah govor tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Čas je za novih 50 let zmage v Stožicah," je dejal med drugim. Pozdravil je goste, ob omembi premierja Boruta Pahorja pa so neodobravajoči žvižgi gledalcev preglasili navdušene vzklike. Ob koncu je Janković vse v dvorani pozval, naj zaploskajo izvajalcem del v Stožicah.

Večurni sestanek prinesel delno rešitev
Po današnjem večurnem sestanku so se predstavniki Grepa in podizvajalci dogovorili o plačilu. Kot je za zurnal24.si povedal Anton Plut, direktor podjetja Leka, ki je eden od podizvajalcev, so na bančni račun že prejeli del zneska, imajo pa tudi bančno garancijo, zato so po sklenjenem dogovoru umaknili tovornjake. Pred športni park Stožice jih je v jutranjih urah prišlo sedemnajst, popoldne pa bi jih v primeru neuspelega dogovora prišlo še več. Okoli 16. ure so se tako umaknili vsi. Večerna košarkarska tekma ni bila več ogrožena.

Podpora podizvajalcem
V anketi smo vas spraševali, ali podpirate podizvajalce pri blokadi Stožic. Pritrdilo vas je 83 odstotkov, z blokado pa se ne strinja 17 odstotkov. Vseh odgovorov je bilo 5853.

Direktor Leke Miran Srčnik je pojasnil, da bo konzorcij bank, ki so odobrile posojilo Grepu, založil denar za poplačilo dolgov. Dolg bo poplačan tudi v obliki stanovanj, ki so zdaj še pod hipoteko, a bo ta v roku enega meseca umaknjena. Po neuradnih informacijah naj bi podizvajalcem izplačali 900.000 evrov, poleg tega naj bi dobili še 16 stanovanj.

Z reševanjem spora bodo po besedah Srčnika nadaljevali po izteku poskusnega uporabnega dovoljenja. Leka ima po njegovih besedah 3,2 milijona evrov terjatev.

Nismo imeli druge možnosti, kot da blokiramo s tovornjaki. Že na začetku smo vedeli, da tega ne smemo storiti. Da je prometni inšpektorat odredil zaporo obvoznice za tovornjake, je pravilno. V tej naši državi je žalostno, da imamo tako vlado, ki nas zastopa v svetu, poklekne pa pred županom. To je taka žalost, da je sramota.
direktor Leke Anton Plut

Podizvajalci, ki so pred Stožice prispeli s tovornjaki, so vedeli, da tega ne smejo narediti, v primeru morebitne kazni pa se bodo po navedbah Pluta pritožili.

Janković bo tožil podizvajalca

Janković je medtem napovedal tožbo zoper podjetje Leka, in sicer zaradi motenja posesti. "Če bi bili res dolžni, bi jih pač tožil," je še pred razpletom zapleta z Leko poudaril ljubljanski župan. Dodal je, da so navedbe o neplačilih laž in da so se le v Leki odločili, da bodo obračune z Grepom opravili preko medijev, čeprav je podizvajalcev okoli sto.

Dodal je, da je sam videl pogodbe med Leko in Sector betonom, ki ima nato pogodbo z Grepom, in da so vrednosti v njih nižje, kot Leka zahteva za plačilo. Menda naj bi zaplet nastal zaradi sprememb v lokaciji deponije za izkopano zemljo. Leka je tako sprva nameravala odlagati zemljo ob Savo na lokacijo, ki je le okoli pol kilometra oddaljena od športnega parka. Ker zanjo niso dobili okoljevarstvenega dovoljenja, so morali izkope voziti na Rudnik, kar pa je precej dlje. Osnovna pogodba naj bi tako bila veliko nižja od vrednosti opravljenih del. Plut iz Leke je danes še enkrat zatrdil, da je že vrednost osnovne pogodbe 5,4 milijona evrov, torej toliko, kolikor so vse do danes zahtevali za plačilo, in da Grep ni zavrnil nobenega njihovega računa. Po zadnjem dogovoru pa so se z Grepom in Sector betonom že dogovorili za poplačilo oziroma zagotovitev stanovanj za manjkajočega 3,2 milijona evrov dolga.

"Lahko govori, kar hoče, lahko toži, vendar s tem ne bo nič dosegel," pa je odziv Pluta na napovedano tožbo ljubljanskega župana.

To je obup, frajer Janković pravi, da je vse plačano, mi pa že dve leti in pol nismo dobili plačila. Varkos se je obesil in to je katastrofa. Ne vemo, kako bo.
Franc Mihevc, podizvajalec

Severna obvoznica blokirana za tovornjake
Veliko pozornosti pa je danes deležna tudi obširna zapora severne obvoznice in vseh uvozov nanjo za tovornjake. Predstavniki podizvajalcev so menili, da je bil namen tega preprečiti dostop novih tovornjakov do Stožic, kjer so nameravali s približno sto tovornjaki opozoriti, da jim Grep ni plačal opravljenega dela. Da so to naredili zaradi varnosti, pa pojasnjujejo na prometnem inšpektoratu, ki je odredil zaporo.

"Na operativnem sestanku policijske uprave Ljubljana in prometnega inšpektorata dne 9. avgusta 2010 je bilo ugotovljeno, da je zaradi napovedanega protestnega zaprtja hitre ceste H3 možna zgostitev tovornih vozil. Za takšno obremenitev konstrukcije niso zgrajene in zgostitev vozil predstavlja preveliko tveganje za zrušitev objektov,"  so sporočili iz inšpektorata. Ustno odločbo o zapori obvoznice so Darsu izdali že včeraj. Zapora bo sicer veljala do jutri do polnoči.

Uradno: Stožice naj začnejo z delom
Komisija ministrstva za okolje, ki je včeraj od 9. ure zjutraj do večera opravljala tehnični pregled Stožic, je danes zjutraj izdala odločbo o poskusnem obratovanju športnega parka Stožice za devet mesecev. "Objekt se na podlagi te odločbe lahko začne uporabljati," so sporočili z ministrstva.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu, so izdali odločbo o poskusnem obratovanju zato, ker gre za velik objekt in takšni vedno dobijo poskusno obdobje. V tem času komisija preverja, ali ustreza vsem standardom. "V času poskusnega obratovanja je treba izvajati monitoring podzemnih voda in izvesti prve meritve hrupa in elektromagnetnega sevanja," so za zurnal24.si razložili na ministrstvu za okolje. Investitor bo moral še pred iztekom devetmesečnega roka zaprositi za zaključni tehnični pregled, ki bo dokončno odločil o usodi Stožic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.