Slovenija
9 ogledov

Dogovora še ni, spet čakajo Desus

 Karel Viktor Erjavec Saša Despot
Koalicija še ni dosegla dokončnega dogovora glede nepremičninskega davka, naj bi pa našli mogočo kompromisno rešitev. O davku jutri spet razpravlja Desus.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je po sestanku predsednikov strank in poslanskih skupin koalicije dejal, da se glede zakona o davku na nepremičnine v koaliciji še dogovarjajo, da so sicer blizu kompromisa, a stvari še niso dokončno dorečene. "Moram reči, da iščemo kompromisno rešitev, saj je od tega zakona odvisno, kako bosta nadaljevali koalicija in vlada. Zavedamo se, da vlada ne sme pasti v teh okoliščinah, saj nas čaka še veliko nalog," je izpostavil.


O konkretnih številkah Erjavec ni želel govoriti. Je pa povedal, da bodo v torek na seji izvršnega odbora Desusa "nadaljevali razpravo o tem, kaj je tisto, kar lahko Desus podpre". Dodal je, da si Desus želi zaščititi tiste, ki so socialno najbolj ogroženi.

Vodja poslanske skupin PS Jani Möderndorfer pa je pojasnil le, da gre pri rešitvi, o kateri so govorili danes, za postopno uveljavitev davka, a na drugačen način, kot so ga sprva predlagali v Desusu. Sam verjame v politično stabilnost in da bodo v koaliciji dosegli dogovor. Tudi prvak SD Igor Lukšič je poudaril, da je vsem jasno, da Slovenija potrebuje trdno in močno vlado.

Desus predlaga

Po za zdaj znanem predlogu Desusa bi se prihodnje leto davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, leta 2015 v višini 80 odstotkov, leta 2016 pa v polni vrednosti. Erjavec je sicer napovedal, da bo njegova stranka k zakonu vložila tako dopolnilo in ga pogojevala s podporo zakonu, a glede na preračunavanja različnih možnosti njenih partneric ni nujno, da bo končni predlog dejansko takšen.

Zbor nasprotnikov

Predlagani zakon ima sicer veliko nasprotnikov. Na pobudo prvaka SLS Franca Bogoviča in podpredsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha se bodo prav tako danes sestale organizacije in interesne skupine, za katere je davek nesprejemljiv.

Z Bratuškovo pa se danes namerava sestati tudi predsednik DZ Janko Veber, ki predlaga, da bi proračun izboljšali z najemom kredita pri EIB za infrastrukturne projekte.

Komentarjev 6
  • Avatar 523595
    523595 18:05 30.oktober 2013.

    Političari su kao čopor pasa

  • ac-dc 17:48 28.oktober 2013.

    Imam občutek, da je že vse skupaj en amaterski teater oziroma vnaprej dogovorjeno.

  • Ferluci 08:03 28.oktober 2013.

    Dol s takšnim butastim predstavnikom ljudstva in neuravnovešeno vlado!