Slovenija
109 ogledov

Dogovorili smo se, da skupaj iščemo ustanovo za zdravljenje Neže v tujini

Neža Arnolj Z. A.
UKC Ljubljana bo pomagal pri iskanju ustrezne ustanove za zdravljenje dveletne Neže, ki ima možgansko in srčno okvaro ter poskrbel za prevoz deklice, ki je še na intenzivni negi. Takšen je dogovor sestanka med starši in predstavniki kliničnega centra, potrjuje zastopnica pacinetovih pravic.

Neža Arnolj | Avtor: Z. A. Z. A.
"Dogovor, ki smo ga dosegli danes, je, da preučimo vse možne opcije zdravljenja v tujini in da se primarno išče ustanova v tujini," je povedala odvetnica dveletne Vanja Šisernik, ki zastopa družino Arnolj.

Dveletna Neža od avgusta leži na UKC Ljubljana, od konca septembra, ko je preživela možgansko kap, je v paliativni oskrbi. Zdravniki so sicer napovedali, da bo deklica umrla, vendaa Neža mesec in pol po tem še živi.

"UKC nam bo pomagal poiskati ustrezno zdravstveno ustanovo"

Zala Arnolj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na sestanku s predstojnikom KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivanom Vidmarjem, strokovno direktorico Marijo Pfeifer ter zastopnico pacientovih pravic Dušo Zore Hlade, so, kot je pojasnila odvetnica, sprejeli dogovor, da skupaj pristopijo k temu, da se poišče primerno zdravljenje za Nežo.

"Dogovor je bil, da bomo pri tem sodelovali in, da nam se bo tudi UKC Ljubljana potrudil, da nam bo pomagal poiskati primerno zdravstveno ustanovo," pravi odvetnica.

UKC bo poskrbel tudi za prevoz

Da so se predstavniki UKC Ljubljana na sestanku zavezali, da bodo pomagali pri iskanju klinike, ki je primerna za zdravljenje otroka s srčno in možgansko okvaro ter tudi organizirali prevoz dveletnice, ki je še na intenzivni negi, je potrdila tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, ki je bila prisotna na sestanku.

Kot je pojasnila odvetnica, se glede kritja stroškov zdravljenja v tujini niso pogovarjali. So pa starši stroške zdravljenja pripravljeni kriti tudi sami.

Konzilij predlagal preiskave v Ljubljani

Neža Arnolj | Avtor: Z. A. Ob prejemu v bolnišnico avgusta letos Z. A. Ob prejemu v bolnišnico avgusta letos
Zdravniški konziliju (dva pediatra nevrologa, vsi pediatri kardiologi Pediatrične klinike, vsi intenzivisti  KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike, strokovni direktor Kirurške klinike, strokovni direktor Pediatrične klinike, strokovna direktorica UKC Ljubljana in zastopnica pacientovih pravic) je včeraj sicer sklenil, da je potrebno ugotoviti dekličino trenutno zdravstveno stanje na novo. Ugotovili so, da na podlagi preiskav, opravljenih pred mesecem dni, mnenja ni možno podati. Konzilij je zato predlagal, da opravijo ultrazvočni pregled srca, magnetno resonančno slikanje glave in srca ter morebitne dodatne krvne preiskave.

Predlagane preiskave naj bi bile podlaga za pridobitev drugega mnenja tujih strokovnjakov, ki bi jih v ta namen povabili v UKC Ljubljana.

Starši izgubili zaupanje v zdravnike

Kot je znano, starši možnosti, da bi nove peiskave opravili na UKC Ljubljana, zavračajo. Starši namreč dvomijo v pravilno obravnavo in potek zdravljenja dveletnice, ki so jo na UKC sprejeli zaradi popuščanja srca in ji uvedli zunajtelesni krvni obtok.


Zaradi kapi, ki so jo povzročili krvni strdki, na katere sta starša opozarjala, je deklica doživela hudo možgansko kap. Zdravniki so zato ugotovili, da ne izpolnjuje več pogojev za transplantacijo srca. 27. septembra so jo odklopili iz aparatur in napovedali, da bo deklica v nekaj urah umrla. Vendar deklica še živi.

"Od UKC Ljubljana zdaj pričakujemo konkreten odgovor s konkretnimi predlogi v najkrajšem možnem času, to je v roku enega ali dveh dni," je še povedala odvetnica, ki tudi ocenjuje, da je bil današnji sestanek pomemben korak naprej. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Žurnalček 17:22 10.november 2016.

    Kaj vam pa je ? Otrok nima srca oz. nujno potrebuje srce , ki bo z njim tudi raslo , potrebuje pa tudi NOVO GLAVO , to pa na žalost nikjer še ne menjajo ! Tistim babam pred UKC -ejem ...prikaži več pa svetujem , da gredo štrajkat pred svojo bolnico v Sarajevu !!

  • francek 10:09 10.november 2016.

    Za slovenske otroke ni denarja za musliče pa ima vlada pripravljene milijone everčkov, tako je to, če imajo levaki oblast, vendar se premika res da počasi vendar se.

  • Johnny13a 09:03 10.november 2016.

    ZZZS jih itak ne bo krila, če starši zavračajo kakršnekoli preiskave, ki bi ugotovile dejansko (trenutno) stanje deklice. Bianko čekov naša ZZZS pa ne daje. PR-propaganda gor ali dol, imajo na koncu še računsko sodišče, pa tudi nevarna praksa bi ...prikaži več se vzpostavila, da vsak, ki gre ropotat v medije, dobi bianko ček za stroške...