Slovenija
22 ogledov

Dohodki bolj dol kot BDP

<TZfinancnapriloga>6.11.2007...denar...finance...vrednostni papirji...foto
1/2
Istock photo
Učinek. Prihodnje leto BDP dol za 0,8 odstotka, dohodek gospodinjstev za tri.

 Po novi napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) bo BDP letos padel za 2,4 odstotka, prihodnje leto pa za 0,8 odstotka. A razpoložljivi dohodek gospodinjstev bo padel še bistveno bolj. V prvih treh letih krize je padel za manj kot odstotek, lani je strmoglavil za skoraj pet odstotkov, letos in prihodnje leto pa se bo vsako leto zmanjšal še za dobre tri odstotke. Skupaj ima tako povprečno gospodinjstvo okrog 12 odstotkov nižji standard.

Le 1.500 več brezposelnih

Rast števila brezposelnih naj bi se umirila. Medtem ko jih je bilo lani povprečno 110 tisoč in naj bi jih bilo letos dobrih 120 tisoč, na Umarju pričakujejo, da jih bo prihodnje leto le 1.500 več, v letu 2015 pa naj bi jih bilo že manj kot letos. Plače naj bi se sicer zmanjševale v vseh treh letih.

Kreditiranje podjetij in gospodinjstev naj bi letos padlo za deset odstotkov, krčenje obsega kreditov pa naj bi se končalo šele konec prihodnjega leta. "Tudi izvozni del gospodarstva trpi zaradi pomanjkanja kreditov," je opozoril direktor Umarja Boštjan Vasle. Rast izvoza, ki je edini pozitivni dejavnik, bo tako letos le tri odstotke. Kot je razvidno iz grafa, se na Češkem, Madžarskem, Slovaškem in na Poljskem izvoz od julija 2009 povečuje bistveno hitreje kot pri nas.

V letu 2015 naj bi BDP končno spet zrasel, in sicer za 0,4 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.