Slovenija
3883 ogledov

Pol milijona ljudi bo dobilo to pošto

Pošta Slovenije Saša Despot
Vsi, ki pošte niso dobili v prvem svežnju, lahko pismo pričakujejo v prihodnjih dneh. Če je ne boste, morate ukrepati.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes še preostalim zavezancem po pošti na dom poslala informativne izračune dohodnine za leto 2018. Na pošto je tako šlo 590.109 informativnih izračunov. Prvi paket izračunov je približno 950.000 zavezancev prejelo v prvih dneh aprila in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, so jo medtem tudi že prejeli vrnjeno.

Če zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 1. julija 2019 podati ugovor. V nasprotnem primeru jim grozi globa od 250 do 400 evrov. 

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Med tistimi, ki bodo izračune prejeli v drugem svežju, je 132.249 (22,4 %) takih z doplačili, 354.531 (60,1%) z vračili, 103.329 (17,5 %) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 41.137.069 doplačil in 206.460.218 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 311 evrov, povprečni znesek vračila pa 582 evrov.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali.

Informativni izračuni bodo na naslove zavezancev prispeli z navadno pošto, za vročene pa bodo veljali 15. dan od datuma odpreme. 

Nekateri bodo dokument prejeli le v eDavke

Tisti zavezanci, ki so se prostovoljno vključili v sistem eVročanja preko eDavkov, bodo svoje informativne izračune dohodnine prejeli vročene le v eDavke, v papirnati obliki pa jih ne bodo prejeli. Takšnih zavezancev je v drugi tranši 3.755 ali 0,6%. Podrobnejša pojasnila glede eVročanja so objavljena na strani finančne uprave.

Informativni izračuni dohodnine, ki bodo vročeni preko eDavkov, ne vsebujejo UPN naloga, do njega lahko zavezanci dostopajo preko storitve eKartica. Podrobnejše informacije so objavljene na eDavkih pri Pogostih vprašanjih, pri vprašanju »Na kateri račun plačam dohodnino«.   

Zavezancem, ki nimajo veljavnega naslova in zavezancem, ki imajo določen zakonski naslov, bo vročitev informativnega izračuna dohodnine opravljena z javnim naznanilom z objavo na oglasno desko organa in enotni državni portal eUprava, in ne preko Pošte Slovenije.

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 EUR. 

Odločbo dobite ne glede na znesek

Medtem ko je finančna uprava v prejšnjih letih informativne izračune pošiljala le zavezancem, katerih dohodki ne presegajo zneska splošne olajšave, in prav tako ne študentom in upokojencem, katerih dohodki za začasno delo ne presegajo določenega zneska, pa jih bodo že četrto leto zapored prejeli vsi davčni zavezanci s kakršnimikoli obdavčljivimi dohodki ne glede na znesek. S tem se zavezancem, ki jim je bila med letom odtegnjena akontacija dohodnine, a zaradi nižjih bruto dohodkov od zneska splošne oz. posebne osebne olajšave doslej informativnega izračuna niso prejemali, omogoča, da jim ni treba vlagati napovedi za odmero dohodnine, da bi dosegli vračilo preveč plačanega davka.

Ne spreglejte datuma 31. julij

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do konca julija. Obrazec napovedi je dostopen na vseh finančnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Fursa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.