Slovenija
34 ogledov

Dojenčki vegetarijanci

Otroci pri kosilu Ivan Župie
Meso. Strokovnjaki neenotni o tem, ali vegetarijanska prehrana najmlajšim škodi ali je zanje primerna.

"Vegetarijanska hrana je primerna za otroka od začetka do konca, tudi za dojenčke," pravi nutricionistka Mojca Cepuš, "paziti je treba le na zadostno vnašanje beljakovin in nekaterih vitaminov."

Na drugi strani Cirila Hlastan Ribič z inštituta za varovanje zdravja (IVZ) za dojenčke odsvetuje vegetarijansko prehrano, saj lahko "že manjše nepravilnosti v sestavi te prehrane škodujejo zdravju otroka".

Stališča pediatrov univerzitetnega kliničnega centra o škodljivosti veganske prehrane ne držijo in niso znanstveno dokazane, pa bo na današnji novinarski konferenci med drugim zatrdilo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Na IVZ menijo, da je premalo dokazov, da je veganska prehrana primerna.

Komentarjev 1
  • Alja Dimic 19:40 05.oktober 2011.

    Svetovne zdravstvene raziskave potrjujejo, da je prehrana brez živalskih virov (in ne samo vegetarijanska) priporočena za vse starostne skupine, prav tako za nosečnice, doječe matere in otroke. (ADA)Dokazano je, da je za optimalno zdravje priporočljiva prehrana na rastlinski ...prikaži veči osnovi. Vse esencialne aminokisline, vse vitamine in minerale, vse esencialne maščobe, torej vsa potrebna hranila dobimo iz raznovrstnega uživanja zelenjave, stročnic, žitaric, oreščkov in sadja. Vse dokazane, priznane neodvisne študije so dostopne vsakomur, o svetovno dokazanih dejstvih se vedno več govori in verjamem, da si lahko vsak prebere vsaj kakšen izvleček o tem, da nit veganstvo niti vegetarijanstvo nista škodljiva za katerokoli življenjsko obdobje.Na srečo pa je vedno več posameznikov, ki več slepo ne sledijo nekim priporočilom, vendar se sami izobražujejo, berejo in se zanimajo za to, kaj jedo ter na to kako zelo vpliva prehrana na naše zdravje.