Slovenija
47 ogledov

Dokazi niso veljavni

Slovenija 16.10.07, skb banka, rop, policija, bavarski dvor, foto:spela mohoric Špela Mohorič
Domnevnima roparjema je uspelo izpodbiti vse najbolj obremenilne dokaze, ki jih je policija zbrala proti njima.

Ljubljansko sodišče je pred kratkim ugodilo zagovornikoma Dejana Vidmarja in Saša Noseta, ki sta v začetku januarja zahtevala, naj se iz spisa izločijo zapisniki o njunem zaslišanju na policiji ob aretaciji, ker da policisti vsaj enega izmed njiju sploh niso pravilno poučili o pravicah, zaradi česar ga sploh ne bi smeli zaslišati.

Ostajata v priporu

"Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo predlogu odvetnikov in iz spisa izločilo nekaj dokazov. Sklep o izločitvi dokazov je pravnomočen," so potrdili na specializiranem tožilstvu (SDT), na katerem poskušajo Vidmarju in Nosetu dokazati rop. Oba sicer ostajata v priporu, ki jima ga je sodišče odredilo takoj po njunem prijetju sredi marca lani. Tožilstvu je namreč uspelo dokazati, da sta še vedno begosumna, zato jima je sodišče nedavno pripor podaljšalo za dva meseca.

Dobila drugega sodnika

Za zdaj sicer uradno ni znano, kdaj jima bodo začeli soditi. Januarja, ko jima je sodišče nameravalo ponuditi možnost, da sama priznata krivdo in se s tožilstvom pogodita za kazen, ju na sodišče sploh ni bilo. Namesto tega sta prek zagovornikov zahtevala, naj sodišče izloči dokaze, ki ju obremenjujejo. Ker je sodnica prebrala zapisnik zaslišanja in bi lahko sodila pristransko, sta od sodišča zahtevala tudi dodelitev drugega sodnika. S temi pomisleki se je očitno strinjala tudi sodnica, ki je sodišču kar sama predlagala svojo izločitev iz postopka, zato je bil primer dodeljen drugemu sodniku.

"Treba jih je poučiti!"

Kriminalisti zagotavljajo, da se dobro zavedajo, kako morajo zaslišati osumljence. "Zakon izrecno zahteva, da mora osumljenca policija seznaniti z njegovimi pravicami že, ko ga aretira ali pozneje zasliši. To je treba storiti," poudarja šef Društva kriminalistov Slovenije Jakob Demšar.

Kriminalistom se sicer ne zdi problematično, če sodišče ne upošteva zgolj nekega zaslišanja. "Lahko pa postane problematično, ko mora sodišče izločiti tudi vse tisto, kar storilec na tem zaslišanju prizna ali pa izroči, denimo del tistega, kar je ukradel. Takrat lahko ves postopek pade v vodo samo zato, ker policija storilca ni poučila o njegovih pravicah pred zaslišanjem," opozarjajo kriminalisti.

Komentarjev 3
  • 1111 14:09 04.maj 2013.

    treba vlado prašat zakaj! ;)

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:45 04.maj 2013.

    Kolikor je to sicer narobe pa je hkrati zagotovilo, da se zagotovi pravicna sojenja. Zelis, da se EU spremeni v policijsko drzavo (kot npr. Severna Koreja ali ZDA?) - kjer te lahko aretirajo kar tako, pridrzijo kolikor dolgo hocejo, ni ...prikaži več jim treba seznaniti pridrzancev s pravicami, zaprejo jih lahko brez sojenja itd. ??

  • Lavdan 12:02 04.maj 2013.

    In na koncu bosta lopova dobila od države odškodnino za nezakonito pridržanje. Pa razumi, če moreš.