Slovenija
36 ogledov

Doktorski študenti na udaru

slovenija 28.11.07 studenti v predavalnici, predavanje, posvet na temo predloga Saša Despot
Sredstev ni. Letos prvič brez državnega (so)financiranja doktorskega študija? Podiplomci na cesti. V Ljubljani jih mečejo iz doma podiplomcev. Praznih naj bi ostalo več kot sto sob.

"Zaradi zaostrenih gospodarskih razmer in posledično zniževanja proračunskih sredstev ministrstvo še nima zagotovljenih zadostnih sredstev za sofinanciranje tretje stopnje," so nam na vprašanje, ali se bo letošnja generacija doktorskih študentov lahko potegovala za sofinanciranje študija, odgovorili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Dodali so, da si prizadevajo, da bi sofinanciranje zagotovili v novi finančni perspektivi 2014–2020.

Birokratski absurd

"Iz njihovega odgovora je razvidno, da sredstev za sofinanciranje doktorskega študija v prihodnjem študijskem letu s strani države ne bo," pa so dejali na Univerzi v Ljubljani (UL), kjer so o financiranju prav tako spraševali MIZŠ, dodali pa so, da ima prave odgovore vendarle le ministrstvo. Na UL so še dejali, da namerava MIZŠ "preveriti ustreznost zastavljene sheme sofinanciranja doktorskega študija predvsem z vidika družbenih potreb po novih doktorjih znanosti".

Brez denarja bodo ostali tudi nekateri doktorski študenti, ki so študij začeli lani. Razpisnih sredstev je zmanjkalo za 25 študentov UL. So pa ostala neporabljena sredstva na drugih zavodih, a ministrstvo ni našlo rešitve, da bi denar prerazporedilo, saj jim pravna podlaga in kohezijska politika tega ne omogočata. "Trudimo se in upamo, da bomo v sodelovanju z UL kmalu našli način, da to težavo odpravimo," so dejali na MIZŠ. A po naših informacijah so zavrnitvene odločbe študenti že prejeli. "V okviru tega razpisa dodatna sredstva niso predvidena. Prenos neporabljenih sredstev z drugih univerz na UL žal ni mogoč," pa so nam sporočili z ljubljanske univerze.

Kriva so nova pravila

Podiplomski študenti imajo težave tudi v Domu podiplomcev Ljubljana (DPL), ki je od novega leta združen s študentskimi domovi. V nabiralnikih so jih namreč pričakala obvestila vodstva, da lahko bivanje zaradi novih pravil podaljšajo le tisti, ki imajo status mladih raziskovalcev, in tujci s štipendijami. "Do zdaj je veljalo, da se lahko v DPL prijavi vsak podiplomski študent s statusom. Po starem pravilniku se je lahko bivanje vsako leto podaljšalo, če si uspešno opravil vse pogoje letnika," je dejala doktorska študentka, ki biva v DPL.

Deljenje sob ni opcija

"Tega obvestila nihče ni dobil na stalni naslov, temveč le v nabiralnike pri vhodu doma," zato jih, kot je opozorila študentka, številni med dopusti niso prejeli. Dodala je, da so stanovalce prejšnji teden poklicali iz tajništva in jih opozorili, da je zadnji dan za prijavo v študentske domove. Meni, da ta selitev ni smiselna, saj tam bivajo mlajši študenti od 18. leta, podiplomci pa se bližajo 30 letom. "Študenti na podiplomskem študiju potrebujejo mirno bivalno okolje kot osnovo za kakovosten študij, česar jim drugi študentski domovi pogosto ne omogočajo," trdijo v Študentski organizaciji UL (Šoul). Študenti se morajo izseliti do oktobra. Komentarja iz Študentskega doma Ljubljana do zaključka redakcije nismo prejeli.

Komentarjev 4
  • Šemefuky 23:02 19.avgust 2013.

    Zakaj bi jih pa sofinancirali, ko pa jih v naši državi ne potrbujemo? A delavci naj financirajo študij bodočim ekonomskim migrantom al kaj? Na zalogi imamo doktorjev da se di zmegli od njih od dr. PreViranta pa do dr. Tajnikarja ...prikaži več in poglejte kako smo šli s temi v ku..c. Sedaj so časi, ko bi morali štipendirati zidarje, mehanike, natakarje ipd. To bodo delali čez čas samo še študenti, ker drugih ne bo ako ji ne uvezemo iz Balkana, bemti. Burek sirni, burek mesni in take nje.

  • sprehajalec 22:27 19.avgust 2013.

    Tole sofinanciranje se je začelo okoli leta 1998, večina podiplomcev na družboslovnih fakultetah je bila itak iz Javnega sektorja, denar se je začel pretakati iz levega v desni žep, mimo žepa podiplomca. Vmes se je pa širila demagogija, da imamo ...prikaži več premalo magistrov in doktorjev na število prebivalstva. Kot vedno je bil nekdo pameten v teh statistihah in je pozabil povedati, da na zahodu mekateri študiji avtomatsko prinesejo titulo magister po 5 letih študija. Pa so bili zadovoljni profesorji, ki so fino služili, pa še končni prejemniki dela zaslužkov, saj so se namenska sredstva po stari lepi slovenski navadi kanalizirala. In tako se je veselo študiralo zastonj, služilo, sedaj pa imamo. Dežela Doktorjev in Magistrov. Tudi predsednica aktualnega režima je prišla na ta način do svojega mr. Tudi tolar ni šel iz njenega žepa. To je bolj zaskrbljujoče, kot prepis magistrskih, to itak delajo vsi.

  • kvizko5 22:16 19.avgust 2013.

    Točno tako in nič drugače...vsi bi bili sami ekonomisti in odkrivali toplo vodo....že v osnovnih šolah naj začnejo malo se pogovarjat o normalnih poklicih...kjer se ustvarja, da se bo mladina lažje odločila!