Slovenija
29 ogledov

Dokument je videl že v nedeljo

Janez Janša Urška Bačovnik Gregor Katič
Janša prepričan, da ga poskušajo diskreditirati; tožilstvo preiskuje odtekanje informacij, a zatrjuje, da objavljeni dokument ni pristen.

"Predstavljajte si, da je situacija obrnjena in da je izdana odločba o preiskavi zoper Bratuškovo, Pahorja ali Lukšiča. Govorili bi o državnem udaru in totalitarizmu," je o objavi dokumenta, ki razkriva odredbo finančne preiskave zanj in za pokojnega Jožeta Zagožna povedal Janez Janša.

"Nasprotujem takim odredbam v času, ko očitno prihajajo predčasne volitve," je dejal in poudaril, da sicer nima nič proti pojasnjevanju premoženja. "Sprašujem se, koliko nelegalnega premoženja je bilo odvzetega. Sumim, da so postopki večinoma proti meni."

Pri tem po njegovi oceni ni sporno to, kako je zadeva prišla v javnost, ampak, ali je stvar resnična, zakonita in utemeljena. Ob tem je priznal, da je že v nedeljo imel odredbo in izrazil mnenje, da informacije odtekajo iz državnih institucij takrat, kadar se dogaja nekaj, kar ni skladno z zakonom.

Preiskujejo izdajo uradne tajnosti

Minister za pravosodje Senko Pličanič ocenjuje, da izdaja tajnih podatkov onemogoča delovanje pravne države in je skrajno zavržno dejanje, ki ga strogo obsoja. "Zanj ni opravičila," je dejal minister in dodal, da je sam že sprožil postopke, ki so v njegovi pristojnosti.

Na tožilstvu pravijo, da gre za poskus diskreditacije njihovega dela. "Gre za neposreden in nedopusten napad na delovanje državnega tožilca in državnega tožilstva, ki na zadevi dela," so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Na specializiranem tožilstvu dodajajo, da v zvezi z objavo dokumenta že izvajajo potrebne aktivnosti za preiskavo suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti. Pravijo pa, da dokument ni pristen.

Preiskava je bila, kot so zapisali, odrejena na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega Urada za preprečevanje pranja denarje in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije.

Ob tem navajajo še, da izdaja podatkov, ki so uradna tajnost, v inštitucijah naše države "žal ni novost in kaže na izredno nizko stopnjo pravne kulture in etičnosti tistih, ki politične ali osebne motive postavljajo pred službene dolžnosti".

Pod drobnogledom tudi Urška

Iz dokumenta, ki so ga včeraj objavili na Politikis.si, izhaja, da naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali premoženje domnevno nezakonitega izvora Janeza Janše in Jožeta Zagožna v zvezi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih. Pri tem naj bi preiskali tudi morebitne transakcije med sorodniki, torej naj bi bila pod drobnogledom tudi Janševa soproga Urška Bačovnik.

KPK: Ni res, da je dokazal izvor premoženja

Janša je med drugim danes tudi zatrdil, da je izvor svojega premoženja letos že dokazal na Davčni upravi RS (Durs), kar je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) označila za neresnično, saj po njihovem "ni znal oziroma želel pojasniti izvora premoženja velike vrednosti, predvsem gotovine, ki jo je polagal na svoj tekoči račun, s katero je kupil osebno vozilo, kako je financiral potovanja na Mauricius, v Južno Afriko, v Dominikansko republiko ..." Prav tako po njihovem tega ni dokazal Dursu.

"Zato je očitno tudi potreben pogrom nad vsemi temi institucijami, nad tožilstvom in nad sodiščem. Ker je to za določene politike očitno lažje, kot da javnosti in pristojnim državnim ter pravosodnim organom pojasnijo, od kod jim gotovina in premoženje, ki bistveno presega njihove uradne dohodke," pravijo na KPK.

Komentarjev 25
  • dragec 11:01 27.november 2013.

    Mirko, to je prava ideja, Samo škoda, da " gineš " za tega grdega demagoga , norca in .....

  • Avatar mojeime
    mojeime 03:30 27.november 2013.

    AVE....NAŠI.....

  • Scott 23:47 26.november 2013.

    Toliko je vreden avtomobil opankarjevega sina!