Slovenija
12 ogledov

'Dokumenti ne obstajajo'

Cekuta je dejal, da denar ni povezan s Patrio. (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Jureta Cekuto so preiskovalci v primeru Patria zasliševali pet ur. Trdi, da dokument, o katerem je govoril Janša, ne obstaja.
Jure Cekuta je po zaslišanju zanikal, da bi posrednikom Patrie sporočal kakršnekoli informacije, prav tako po njegovih besedah ni posredoval informacij o nekdanjem premierju Antonu Ropu. Cekuta je dejal, da je preiskovalce tudi vprašal, o čem je v četrtek govoril Janez Janša, ko je omenjal štabni dokument Patrie, a ni dobil odgovora.

Cekuta, ki je bil na torkovo zaslišanje in današnje nadaljevanje povabljen kot osumljenec, je odgovoril na okoli 200 vprašanj. Preiskovalci naj bi mu zagotovili, da so pogovori z njim zaključeni. "Zelo v redu, ker vem, da nisem nič naredil narobe," je dejal. Tudi preiskovalci so bili po njegovih besedah zelo korektni. "Zelo sem zadovoljen, da smo vso zgodbo razkrili in pojasnili."

Drugih komentarjev ni hotel dajati. Dodal je le: ''Politika ima svoje dimenzije.'' Cekuta meni, da bo po današnjem zaslišanju izločen iz postopka.

Teden zaslišanj
V minulih dneh so kriminalisti, med njimi glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist, že zaslišali predsednika SDS Janeza Janšo in poslovneža Rudolfa Lebana. Janša je po četrtkovem zaslišanju izrazil zadovoljstvo, da je lahko tudi uradno pojasnil svoj pogled na zadevo. V izjavi je izpostavil, da je na zaslišanju videl tako imenovani štabni dokument Patrie, v katerem je ta načrtovala, kako dobiti posel v Sloveniji. Iz tega dokumenta je po njegovem razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute.

Cekuta zanika obtožbe Janše
Cekuta se je že odzval na Janševe obtožbe in dejal, da takšen dokument ne obstaja. Prav tako zanika sodelovanje v kakršnemkoli podkupovanju v zvezi s Patrio. Je pa za Dnevnik potrdil, da je za svetovanje od Patrie prejel 340 tisoč evrov.

V dokumentu pa tudi piše, da ima ta oseba, ko gre za lobiranje, za ta posel že "pokrite" nekatere kontakte, kot sta predsednik države – takrat Janez Drnovšek – in predsednik vlade Anton Rop, navedeni pa so še nekateri nižji uradniki ministrstva za obrambo. Nekdanji premier Anton Rop pa se je na očitke že odzval. "Nikoli nisem imel kakšnih pogostejših stikov z Juretom Cekuto," je dejal Rop. "Sploh ne vem, ali bi ga spoznal, če bi ga srečal na cesti," je pojasnil.

"Na Janšo nisem mogel vplivati"
Rop je povedal, da gre za absurd in stvar, ki ni vredna komentarja. Pojasnil je, da je bil v času, ko je prišlo do afere Patria, opozicijski poslanec brez vsakršnega vpliva. "Nedvomno pa nisem imel nobenega vpliva na Janeza Janšo," je dejal. Takšen dokument lahko po njegovem citira samo nekdo, ki želi na poceni način obrniti pozornost na drugega. "Jaz sem bil verjetno zadnji v Sloveniji leta 2005, ki bi lahko vplival na to, da se je Janez Janša odločil za nakup patrij," je še poudaril.

V četrtek je bil sicer po neuradnih informacijah zaslišan tudi uslužbenec ministrstva za obrambo Marjan Senica, že v sredo pa poslovnež Rudolf Leban. Slednji je zaslišanje ocenil kot policijsko rutino oziroma "preverjanje, ali sem na prvem zaslišanju povedal enako kot na drugem".

Začelo se je z objavo na finski televiziji
Afera Patria se je začela pred dobrim letom, ko je finska televizija poročala, da je Patria podkupila takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Osnova za takšno sklepanje naj bi bila dokumentacija, kjer naj bi bil Janša označen s črko J. Več oseb naj bi takrat skupaj prejelo 21 milijonov evrov podkupine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.