Slovenija
12 ogledov

Dokumenti vojaških obveščevalcev javni

Janko Veber Anže Petkovšek
Obrambni minister Janko Veber je po pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem ocenil, da mu predsednik zaupa, a želita odpraviti vse dvome o analizah posledic ob prodaji Telekoma. Veber je pojasnil, da je Cerarju predložil gradivo, ki ga je imela obveščevalno-varnostna služba (OVS), ko je zbirala podatke o omrežju na Morsu. Gradivo je dostopno tudi javnosti.

Kot je pojasnil Janko Veber, sta šla s predsednikom vlade skozi poročilo, ki mu ga posredoval. "Podrobno sva šla skozi vsebino, ker se je tudi on preko vikenda posvetoval s pravniki," je dejal.

Premier glede podpore ni tako jasen. Pričakujem dodatna pisna pojasnila, zakaj je minister navedeno analizo naročil Obveščevalno-varnostni službi (OVS), ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu Morsa. Obenem je predsednik vlade v zvezi z navedeno analizo OVS obrambnemu ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage zanjo. 

"Predsednik vlade zahteva ti dve pojasnili zlasti zato, ker je pred pogovorom z ministrom že opravil posvet z neodvisnimi pravnimi strokovnjaki, kjer so bila izpostavljena stališča, da pri ministrovem poročilu ostajata odprti ti dve vprašanji, na kateri je nujno treba odgovoriti," so sporočili iz kabineta Mira Cerarja.

Premier in obrambni minister sta se sicer dogovorila, da bo ta dokument danes dostopen javnosti in ga bo posredoval odboru za obrambo, ki bo na to temo zasedal popoldne. Dostopen je na tej povezavi.

"Telekom je strateško pomemben ..."

"Ob morebitnem primeru prodaje Telekoma tujemu partnerju, bi se lažje ustvarili pogoji, ki bi lahko kompromitirali oziroma varnostno ogrožali aktivnosti ne samo dela OVS temveč tudi drugih organov, enot in posameznikov znotraj sistema obrambnega ministrstva in Slovenske vojske," so zapisali vojaški obveščevalci. 

Zato svetujejo, da je v obrambnem interesu Slovenije, da kritična infrastruktura ostane v slovenskih rokah. "V kolikor bi ob prodaji Telekoma Slovenije lastnik postalo tuje podjetje oziroma tuja pravna oseba, ocenjujemo, da je smiselno preučiti možnost prenosa vsaj kritične komunikacijske infrastrukture na drugo telekomunikacijsko podjetje, ki je v slovenskih rokah. Še vedno pa bo lahko ob primeru prodaje in izvajanje posebnih oblik pridobivanja podatkov nad telekomunikacijskimi priključki, ki se upravljajo v okviru Telekoma, izpostavljenost tajnih in občutljivih podatkov ostala velika."

"... a domači lastnik ne pomeni večje nacionalne varnosti"

"Kljub navedenemu je dejstvo, da domači lastnik ne pomeni vedno tudi večje nacionalne varnosti," je v dokumentu obrambnemu ministru zapisal šef OVS Gorazd Rednak. To utemelji tako: "Telekom Slovenije danes usmerja glavni internetni promet preko Frankfurta, čeprav bi lahko promet na Balkan ali v Azijo usmerjal prek Hrvaške. Na mestu je vprašanje, ali ni ravno usmerjanje internetnega prometa prek Nemčije tudi omogočilo velike prodore najbolj izpostavljenemu kupcu Telekoma na Balkan in v sosednje države Slovenije."

Vebru grozi interpelacija

Po Vebrovih zagotovilih obstajata dve gradivi glede preverjanja posledic morebitne prodaje Telekoma. Eno je poročilo, ki je tudi javno in je bilo posredovano na vlado, čeprav ga še ni obravnavala, drugo pa je delovno gradivo OVS.

Veber ocenjuje, da mu predsednik vlade zaupa, da pa želi odpraviti kakršno koli senco dvoma o vsem postopku. "Interes obeh je bil, da vsa vprašanja izčistimo in odvrnemo vsake pomisleke o tem, ali je varnost države ogrožena," je dejal minister. Vebru sicer grozi tudi interpelacija, vendar po njegovih besedah danes ni bilo govora o vprašanju njegove ministrske funkcije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 15:22 23.marec 2015.

    KVA, ali bo interpelacijo predlagal strokovnjak po zamešanje dreka JJ

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:09 23.marec 2015.

    Infrastruktura mora ostat v državni lasti. Če smo to naredil pri električnih vodih pa naredimo to še pri internetnih / telekomunikacijskih vodih in centralah.

  • OF 14:53 23.marec 2015.

    Eno vprašanje za gospoda Vebra, a bomo mi Slovenci svet dol ruknl al kva.