Slovenija
8232 ogledov

Kolone se vijejo kilometre daleč

Kolona na štajerski avrocesti Bralec
Kolone, gneča, zastoji. Če se odpravljate na cesto, strpno in previdno.

Prvi avgustovski vikend tradicionalno s seboj prinaša povečan promet proti turističnim krajem. Zastoje je pričakovati na vseh mejnih prehodih s Hrvaško, v Istri in pred Karavankami.

Stanje ob 16h

Gneča na cestah in mejnih prehodih po poročanju Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaenkrat še vztraja. Tako je na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški zastoj dolg poldrugi kilometer. Pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona dolga sedem, proti Sloveniji pa šest kilometrov.

Do zastojev prihaja tudi na cestah Seča-mejni prehod Sečovlje, Starod-mejni prehod Starod, Dolenje pri Jelšanah-mejni prehod Jelšane, Metlika-mejni prehod Metlika, Koper-Šmarje-Dragonja in Portorož-Strunjan-Izola v obe smeri.

Zaradi prometne nesreče je promet na cesti Velenje-Slovenj Gradec pri Hudi Lukni urejen izmenično enosmerno. Na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebrnice je zaradi okvare vozila zaprt vozni pas proti Razdrtemu.

O kolonah čakajočih tako pri izstopu kot vstopu v Slovenijo poročajo z mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Metlika, Slovenska vas in Gruškovje. Čakalne dobe so od pol ure do več kot dveh ur na Gruškovju pri vstopu v državo.

Gneča na cestah in mejnih prehodih je bila že v petek, na Darsu pa jo napovedujejo tudi za nedeljo. Na policiji voznike pozivajo, naj kljub vročini, gostemu prometu in zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Svetujejo tudi spremljanje prometnih informacij o zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.

Stanje ob 12.20

Na podravski avtocesti med počivališčem Podlehnik in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je kolona dolga 1,5 - 2 kilometra. 

Kolona je na obeh straneh predora Karavanke. V smeri proti Avstriji je kolona, dolga 3 kilometre, v smeri proti Sloveniji pa 6 kilometrov. 

Med izvozom Dramlje in priključkom Slovenske Konjice v smeri Maribora je območje zastojev v dolžini več kot 10 kilometrov. Občasno zapirajo predor Pletovarje. 

Dva kilometra je dolg zastoj na ljubljanski zahodni obvoznici med razcepoma Koseze in Kozarje proti Primorski. 

Gneča in zastoji so tudi na cestah Lesce - Bled, Lucija - mejni prehod Sečovlje, Dolenje pri Jelšanah - mejni prehod Jelšane in Koper - Šmarje - Dragonja.

Čakalna doba je na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Gruškovje in Zgornji Leskovec. Več kot dve uri se čaka za vstop v Sloveniji na Dragonji in na Sečovljah. Za izstop iz države se najdlje čaka na mejnem prehodu Zgornji Leskovec in na Gruškovju, kjer se čaka med eno in dvema urama. 

Gneča je tudi na Hrvaškem, od kjer poročajo o gostem prometu na večini cest v smeri proti morju in proti notranjosti države.

Stanje ob 7.00 

Ob 7. uri zjutraj je tako na podravski avtocesti med počivališčem Podlehnik in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški že skoraj 5 kilometrov dolga kolona. Med 1,5 in 2 kilometra je dolg zastoj na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški. V Avstriji je pred predorom Karavanke v smeri proti Sloveniji kolona dolga 5 kilometrov. Gneča in zastoji so tudi na cesti Šmarje - mejni prehod Dragonja. 

Na izstop iz države se najdlje čaka na Gruškovju. Tam osebna vozila čakajo med eno in dvema urama. Čaka se tudi na vstop v državo, in sicer do pol ure. Do eno uro je čakalna doba za izstop iz države na Kozini in Obrežju. Brez čakanja ne bo šlo niti na mejnih prehodih Metlika, Dragonja, Slovenska Vas in Jelšane, kjer je po podatkih prometnoinformacijskega centra na izstop iz države treba čakati do pol ure. 

Dodatno težave v prometu povzročajo prometne nesreče. Na dolenjski avtocesti je med predorom Mali Vrh in priključkom Šmarje-Sap oviran promet proti Novemu mestu. Zaradi prometne nesreče je oviran tudi promet pri Padni na cesti Koper - Dragonja. 

Če se odpravljate na Hrvaško, se lahko poskusite izogniti gneči tako, da uporabite alternativne rešitve. Alternativnih mejnih prehodov, ki praktično samevajo, je med obema državama ogromno, le vedeti je potrebno zanje. Nekateri so povsem blizu glavnim prehodom in so zato tudi blizu avtocesti. Več o tem, na katere mejne prehode se lahko preusmerite, pa na tej povezavi: 

mejni prehod kontrola policija Obrežje Celoten seznam Avto Kako na Hrvaško in se izogniti gneči

Težave so tudi na hrvaških cestah. Na cestninski postaji Lučko na avtocesti Zagreb-Split-Ploče je kolona dolga kar 14 kilometrov v smeri proti Splitu. Zastoji so tudi na zagrebški obvoznici. Gneča je tudi na cestah v Istri.   

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 15:18 03.avgust 2019.

    Predlagam da odprete še eno rubriko, z imenom Neverjetna Lahkotnost ilegalnih Migracij, tam bi se recimo na uro osveževali podatki koliko je prišlo mimo nas, koliko so jih zavrnili, koliko jih je zaprosilo za azil, katera vse kaz dejanja so ...prikaži več storili med prebojem ipd. Mislim da bi vam to bolj dvignilo rating kot vse slo wannabe zvezde in antipatiki, da blogerk, prerhranskih gurujev, ifluencerjev in ostalih multipratktikov niti ne omenjam. To bi bila mislm da prva rubrika na to temo v Sloveniji