Slovenija
52 ogledov

Dolgo jih ne bo čakal

Hudolin Jerca Božič Kranjec
Dom starejših. Investitorja imajo, za koncesijo pa še do sestanka ne pridejo.

Šentjernej. Več let si že na Občini Šentjernej prizadevajo za gradnjo doma starejših občanov. V občinskem prostorskem načrtu so zanj predvideli prostor, našli so tudi investitorja, a trenutno projekt stoji, saj dodelitve koncesije zanj ni na vidiku.

“Še vedno čakamo odgovor z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve; vsaj za sestanek, da bi se pogovorili o možnostih za koncesijo,” nam razlaga Franc Hudoklin, župan Občine Šentjernej.

Samo s koncesijo

Koncesija, ki jo podeljujejo za opravljanje zdravstvenih storitev, bi pomenila pomoč investitorju in razbremenila finančna plačila oskrbovancev. “Bojim se, da investitor, ki smo ga iskali kar nekaj let in ga nato našli v Avstriji, ne bo več dolgo čakal,” pravi Hudoklin. Na ministrstvu pojasnjujejo, da koncesijo podeljujejo na podlagi razpisa, poleg te pa bi lahko zaprosili za dovoljenje za delo, vendar bi bil v tem primeru dom brez zdravstvenih storitev. “Možnost je tudi v dogovoru z Domom starejših občanov Novo mesto, če bi ta najel prostore novega doma kot svojo enoto in zmanjšal svoje zmogljivosti v Novem mestu,” pravijo na ministrstvu.

Pokritost je dobra

V domu s 150 posteljami bi lahko mesto dobili domači občani, ki so zdaj po domovih drugod po Sloveniji; trenutno je takšnih 35. “Sicer pa po vsej Sloveniji ljudje čakajo na prosto mesto, tako da ni bojazni, da ne bi bil zaseden, tudi zato, ker bo v njem vrsta različnih programov in ne bo šlo zgolj za klasičen dom starejših,” je prepričan Hudoklin. Pokritosti potreb po prostoru v domu starejših na Dolenjskem je sicer po podatkih ministrstva 90-odstotna, kar je, kot dodajajo, razmeroma dobro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.