Slovenija
14 ogledov

"Dolgovom bi se lahko izognili"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zaslišanje državnozborske komisije, ki preiskuje izdajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Prokurist Pošte Andric meni, da bi se odprtim dolgovom lahko izognili.

Prokurist Pošte Matjaž Andric, ki je v času izdajanja brezplačnika Slovenski tednik vodil poslovno enoto Maribor, je pred preiskovalno komisijo povedal, da so izdajatelja tednika opominjali o zapadlih terjatvah, vendar so ostali dolgovi odprti. Tem bi se Pošta lahko izognila, je še menil Andric.

S podjetjem Progresija, izdajateljem Slovenskega tednika, so se dogovorili za popust v višini, ki je bil v skladu z internimi predpisi Pošte, vendar so se težave s plačevanjem obveznosti začele kmalu po začetku izhajanja časopisa, je pojasnil Andric. Obenem je povedal še, da je mariborska poslovna enota na kršitve pogodbe večkrat opozorila poslovodstvo, to korespondenco pa se je kot kopijo preko elektronske pošte pošiljalo tudi generalnemu direktorju Pošte.

Obveščali o težavah
O zapadlih obveznostih tednika so marca 2008 obvestili člana poslovodstva Pošte, v začetku aprila pa še generalnega direktorja, je na zaslišanju pred komisijo še povedal Andric. Stranka se je takrat tudi zavezala, da bo do konca aprila poravnala zapadle obveznosti, vendar tega ni storila in s poslovno enoto prekinila vse stike. Komunikacijo s Progresijo je nato prevzelo poslovodstvo, je še razložil Andric in dodal, da so pri Pošti predlagali zaostritev pogojev poslovanja, izvršbo in tudi prekinitev pogodbe. Do nje je novembra 2008 tudi prišlo, zadevo vodi uprava, kar je po Andričevih besedah praksa Pošte.

Smislova ni odgovarjala
Odgovorna urednica Ekspresa Barbara Smisl na vprašanja predsednice komisije Melite Župevc ni odgovarjala. Predsednica ji je pojasnila, da je po zakonu dolžna pričati, lahko pa odkloni posamezna vprašanja. Pooblaščenec priče Peter Fašun je Župevčevi zato dejal, da se njegova stranka sklicuje na pravno dobroto, ki jo daje zakon.

Poudaril je, da je komisija že ovadila dve priči, zato menijo, da bi tudi Smislovo kakršnikoli odgovori lahko spravili v kazenski pregon. Župevčeva je zato pričo opozorila, da jo sodišče, če na vprašanja brez zakonske podlage ne želi odgovarjati, lahko kaznuje. Fašun je tukaj vztrajal, da nasprotuje mnenju, da priča ni argumentirala svoje odločitve.

Do zaslišanja ni prišlo, so pa člani komisije po neuradnih informacijah na zaprtem delu seje sprejeli predlagani sklep Župevčeve, ki je, da se sodišču predlaga zaslišanja Smislove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.