Slovenija
95 ogledov

Določena časovnica za izredno sejo

državni zbor Anže Petkovšek
Seja bo potekal v skladu s parlamentarno prakso petih minut za vsakega razpravljavca.

Ker se kolegij predsednika DZ Milana Brgleza ni uspel dogovoriti o časovnici za izredno sejo, na kateri bo DZ 24. in 25. aprila obravnaval poslanske predloge zakonov, bo seja potekala v skladu s parlamentarno prakso petih minut za vsakega razpravljavca. Na seji 26. aprila pa bo DZ obravnaval končno poročilo bančne preiskovalne komisije.

V skladu s parlamentarno prakso bo na izredni seji, ki bo potekala 24. in 25. aprila, dodeljenih pet minut za uvodne obrazložitve, za stališča poslanskih skupin in po pet minut za vsakega razpravljavca, in sicer na podlagi sprotne prijave na seji, je pojasnil Brglez.

Dopoldne je namreč prekinil sejo kolegija, ker sta za dodelitev časa za izredno sejo, na kateri bodo obravnavali 15 zakonodajnih predlogov poslancev, glasovala le člana SMC in Levice. Poslanci teh strank so namreč zahtevali sklic seje, na kateri bodo obravnavali 13 predlogov.

državni zbor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Napovedali so obstrukcijo

V poslanskih skupinah z izjemo SMC in Levice sicer nasprotujejo tovrstni obravnavi poslanskih predlogov zakonov tik pred volitvami in po odstopu premierja Mira Cerarja. V DeSUS in SD so tudi napovedali obstrukcijo obravnave teh zakonov, zato je njihova usoda vprašljiva.

Poleg predlogov SMC in Levice pa bodo na tej seji obravnavali tudi zakonska predloga, pod katerima sta prvopodpisana poslanca DeSUS Peter Vilfan in Primož Hainz. Gre za predlog sprememb zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov ter predlog zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti. Zahtevo za izredno sejo so s podpisi sicer omogočili poslanci SMC. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je v DZ danes napovedal, da bodo v DeSUS načelni in bodo - verjetno z izjemo predlagateljev - obstruirali tudi obravnavo teh dveh predlogov.

Prav zaradi obstrukcije se je že na parlamentarnem odboru zaustavilo nekaj predlogov, ki so uvrščeni na sejo. Poslanci SDS, SD in DeSUS so tako v sredo preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline in predlagane novele zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik.

Zaradi nesklepčnosti pa odbor za delo v četrtek ni obravnaval predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim bi otroški dodatek izločil iz odmere socialne pomoči. Je pa odbor podprl predlog novele zakona o enakih možnostih žensk in moških, ki uvaja kvotno zastopanost.

državni zbor Poziv Slovenija "Državni zbor naj ustavi vse postopke!"

Spreminjali bi tudi zakon o političnih strankah

Med pomembnejšimi predlogi, uvrščenimi na sejo, je predlog sprememb zakona o političnih strankah, s katerim želijo poslanci SMC popraviti napako, saj zaradi zamenjave členov ob spremembi zakona v letu 2014 zdaj stranki sploh ni mogoče izreči kazni odtegnitve pol- ali enoletnega financiranja.

Kolegij predsednika DZ pa je danes določil časovnico za izredno sejo, na kateri bodo 26. aprila obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu. Del seje bo potekal za zaprtimi vrati. Komisija med drugim ugotavlja, da sta nekdanji upravi NLB in Nove KBM kazensko in odškodninsko odgovorni za slabe bančne prakse, da je Banka Slovenije zanemarila kreditna tveganja in da so vlade od 2004 naprej objektivno odgovorne zaradi imenovanja nadzornikov in neustreznega ukrepanja.

Pričakovati je, da bo naknadno na to sejo uvrščena še obravnava poročila komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Slednja bo verjetno v ponedeljek pripravila poročilo in ga predložila v obravnavo.

Komentarjev 1
  • dragec 21:07 14.april 2018.

    Jebeš SLO parlament, sami kreteni