Slovenija
980 ogledov

"Tako se državi dela škoda"

državni zbor Saša Despot
Kljub opozorilom je obveljala odločitev o obravnavi predlogov.

Na kolegiju predsednika Državnega zbora je potekala ostra razprava zaradi obsežnosti izrednih sej. DZ bo namreč na izredni seji od 16. do 19. aprila obravnaval 22 vladnih predlogov zakonov, na seji v torek pa končni poročili preiskovalne komisije glede Teš 6 in komisije, ki je preiskovala zlorabe v zdravstvenem sistemu.

Nekateri člani kolegija predsednika DZ Milana Brgleza so danes opozorili, da so redno aprilsko zasedanje po odstopu premierja Mira Cerarja ter padcu vlade odpovedali in je zato nerazumno uvrščati na izredno sejo toliko zakonov, ki niso nujni. Vprašali so se tudi, koliko izrednih sej bo še sklicanih za obravnavo zakonov, ki so jih vložili posamezni poslanci, zlasti iz SMC.

državni zbor Poziv Slovenija "Državni zbor naj ustavi vse postopke!"

Poleg tega so nekateri člani kolegija, tudi vodja poslancev SD Matjaž Han in vodja poslancev NSi Jožef Horvat, spomnili na današnji poziv Fiskalnega sveta državnemu zboru, naj ustavi vse zakonodajne postopke, katerih učinki na javne izdatke niso vključeni v obstoječe proračunske okvire.

Milan Brglez | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dnevni red potrdili

Kljub opozorilom je kolegij potrdil predviden dnevni red dveh izrednih sej DZ. V torek bo DZ - deloma za zaprtimi vrati - obravnaval končno poročilo preiskovalne komisije o investiciji v blok Teš 6 ter končno poročilo o parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Zahtevo za obravnavo poročila zdravstvene preiskovalne komisije sta konec marca vložili SDS in NSi, medtem ko so pod zahtevo za sklic seje za obravnavo poročila glede investicije Teš 6 podpisani skoraj vsi poslanci.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes sicer posvaril pred omejevanjem časa za razpravo glede poročil preiskovalnih komisij, medtem ko je manj omejen čas za razpravo o 22 predlogih zakonov, ki jih je v parlamentarni postopek vložila vlada.

Jože Tanko | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zdaj pa bi on vladal"

Oster do uvrstitve 22 zakonov na izredno sejo je bil tudi Han. Kot je dejal, so se poslanci SD poleg poslancev SMC in DeSUS pod zahtevo za sklic seje podpisali le zaradi uvrstitve novele zakona o osebni asistenci. Drugi zakoni bi po njegovih ocenah lahko počakali na čas po volitvah. Spomnil je na odstop premierja Cerarja. "Zdaj pa bi on vladal, potoval po svetu in reševal Slovenijo," je dodal Han in ocenil, da se dela škoda državi.

Predsednik DZ in poslanec SMC Brglez je pojasnil, da so zadeve na sejo uvrščene v skladu s poslovnikom, Hanu pa odvrnil, da ima vsak poslanec možnost izstopiti, če meni, da se dela škoda. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je spomnila, da imajo v DZ tudi po padcu vlade polni mandat.

Vodja poslancev Levice Luka Mesec je do selekcije zakonov kritičen. Po njegovem mnenju bi morali do konca mandata urejati pomembne zadeve, o katerih se pogovarjajo ves mandat. Omenil je denimo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Matjaž Han, Dejan Židan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O čem bodo odločali?

Med 22 zakoni, ki jih bodo obravnavali na izredni seji, sta sicer tudi predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, s katerim se širi krog invalidov s pravicami po zakonu, in predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katerim vlada predlaga dvig denarne socialne pomoči. Na dnevnem redu sta med drugim predlog sprememb zakona o priznanju Slovenije za poslovno odličnost ter predlog novele zakona o varstvu potrošnikov, s katerim med drugim na novo opredeljujejo turistični paket.

Na sejo je uvrščena tudi novela zakona o štipendiranju, ki bo omogočila samodejno podaljšanje štipendije. Novelo je vlada pripravila zaradi sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:53 04.april 2018.

    Sicer nisem poznavalec zakonskih predpisov glede sprejemanja zakonodaje v DZ ,ampak vseeno mora obstajati nek institut ,ki bo preprečeval delo političnim debilom čeprav se imajo za doktore prava . Kaj pravi Državni svet ?