Slovenija
812 ogledov

Odziv iz državnega zbora: Če je kdo kriv, je "krivda za provizije" na ministrstvu za finance in vladi

državni zbor Anže Petkovšek
Na naše včerajšnje poročanje o implementaciji evropske zakonodaje so se odzvali v državnem zboru in izpostavili, da finančno ministrstvo pozna postopke v državnem zboru, zato bi pričakovali, da bi predlog zakona v državni zbor poslali prej, če se tako mudi, a tega niso storili.

Na poročanje Žurnala24, da Slovenija zamuja z evropsko uzakonitvijo prepovedi zaračunavanja provizije pri plačilih s karticami, saj zakon, ki je sicer pripravljen, v državnem zboru še ne bo sprejet, so se odzvali tudi v parlamentu. Boštjan Udovič, svetovalec predsednika državnega zbora Milana Brgleza za stike z javnostmi, nam je tako sporočil, da se terminski plan dela državnega zbora običajno določen za dva meseca vnaprej. Zakon bi tako sicer teoretično resda lahko bil uvrščen na decembrsko sejo državnega zbora, a se je po besedah Udoviča, predsednik državnega zbora Milan Brglez odločil, tudi zaradi zaprosila pristojnih služb, da lahko zakon temeljito preučijo, da zakon državni zbor obravnava januarja 2018.

"Gede na kompleksnost tematike in dolžino zakona, je treba zakon pregledati z več vidikov, zato to terja določen čas. Naglica bi namreč lahko povzročila nepopravljive posledice," je izpostavil še Boštjan Udovič in pri tem dodal, da na vsekakor na ministrstvu za finance poznajo postopke v državnem zboru, "zato bi pričakovali, če se je z zakonom tako mudilo, da bi predlog zakona v državni zbor poslali prej, a tega niso storili".

"Krivda za provizije", če je o njej sploh mogoče govoriti - tako Udovič -, tako ni na državnem zboru in na poslancih, ampak na predlagatelju zakona, tj. ministrstvu za finance in vladi.

Kreditne kartice Slovenija Zaradi mečkanja naših poslancev bomo Slovenci še vedno plačevali provizije
Ker rok za prenos evropske direktive 2015/2366 z dne 25. novembra 2015 o plačilnih storitvah na notranjem trgu in spremembah več drugih direktiv poteče 13. januarja 2018, lahko Slovenija prejme uradni opomin Evropske komisije.
 
- Ministrstvo za finance
Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:25 20.december 2017.

    Kdo nam bo vrnil nezakonito pobrane provizije?Banke?Ministrica za finance?ali vlada pod vodstvom Cmerarja?Najbolje,da državljani tožimo vse tri!!