Slovenija
9153 ogledov

Zaradi mečkanja naših poslancev bomo Slovenci še vedno plačevali provizije

Kreditne kartice
Do srede januarja bi morala Slovenija uzakoniti prepoved zaračunavanja provizije pri plačilu s kartico pri skorajda vseh transakcijah. A Slovenija zamuja ... Kdaj bomo dočakali plačevanje s karticami brez dodatnega stroška ob plačilu glob ali vrednotnic na upravnih enotah in drugje?

Vse države Evropske unije bi morale na podlagi evropske direktive prepovedati pribitek za uporabo plačilne in kreditne kartice, ki potrošnike preseneti šele tik pred nakupom. Predlog zakona o plačilnih storitvah (ZPlaSSIED), ki bi tudi v Sloveniji uvedel evropsko prepoved, je sicer pripravljen, a pred rokom, ki velja za vse države članice Evropske unije, še gotovo ne bo sprejet.

Vlada je zakon vsaj v teoriji sicer potrdila dovolj hitro, a ga državni zbor ga ni uvrstil na spored za obravnavo na decemberskem sklicu, ampak ga bo obravnaval šele na januarski seji, ki se začne 22. januarja. Pomagalo pa ni niti pismo finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, ki je prvega med poslanci Milana Brgleza pozvala naj predpis obravnavajo hitreje, saj je skupna uvedba predpisov pomembna tudi zaradi zagotavljanja enakih pogojev na enotnem plačilnem pogoju EU. 

Po objavi prispevka, so se na poročanje Žurnala24 se odzvali tudi v državnem zboru in izpostavili, da finančno ministrstvo pozna postopke v državnem zboru, zato bi pričakovali, da bi predlog zakona v državni zbor poslali prej, če se tako mudi, a tega niso storili.

Ker rok za prenos evropske direktive 2015/2366 z dne 25. novembra 2015 o plačilnih storitvah na notranjem trgu in spremembah več drugih direktiv poteče 13. januarja 2018, lahko Slovenija prejme uradni opomin Evropske komisije.

- Ministrstvo za finance

Nova zakonodaja bo tako določila, da prejemnik plačila (trgovec) ne bo smel od potrošnika zahtevati dodatne provizije za plačilo s kartico, v primerih ko so z uredbo (Uredba 2015/751) že omejeni tudi zneski, ki jih trgovci plačujejo bankam (medbančne provizije), in za transakcije s kreditnimi prenosi in direktnimi bremenitvami, za katere se uporablja Uredba 260/2012/EU.

Zaračunavanja provizije pri kartičnih plačilih se tako ukinja pri debetnih in kreditnih karticah ter tudi spletnih nakupih, vseeno pa prepoved ne bo veljala za dvige gotovine na bankomatih ali na okencu ponudnika plačilnih storitev in za plačila s plačilnimi karticami, ki jih izdajajo tristranske sheme plačilnih kartic.

Praksa, ki je bila zdaj omejena le deloma omejena, so doslej redno izkoriščali nizkocenovni letalski prevozniki - Ryanair in Easyjet - pri spletnih nakupih letalskih vozovnic. Na domačem trgu pa razburjal dodaten strošek ob plačilu letne dajatve ali vrednotnice na upravni enoti, kjer zaračunajo za "druge naloge", ki ne spadajo med upravne storitve.

Kdaj bomo dočakali plačevanje s karticami brez provizije na upravnih enotah?

Na upravnih enotah bodo možnost plačil s karticami tudi po spremembi zakonodaje ohranili še naprej in strošek, ki ga na ministrstvu za javno upravo ocenjujejo na 20.000 evrov, prevzeli nas. Navkljub zamujanju zakonodajne veje oblasti pa bodo upravne enote - vsaj za plačilo letne dajtve za uporabo cest - zaračunavanje provizije končale na predviden presečni datum.

Zakon o dajatvah za motorna vozila sprejet v septembru, ki je v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo, je namreč določil, da stroški brezgotovinskega plačila letne dajatve za uporabo cest breme stranke le do 13. januarja 2018.

Pozor, praksa Pošte Slovenije sodi med izjeme

Med opozorili o dodatnih skritih stroških pri plačilih ste nas bralci Žurnala24 posebej pogosto opzorili tudi na Pošto Slovenije, zato naj dodamo, da se bo praksa Pošte Slovenije v nekaterih poslovalnicah tudi po spremembi zakonodaje, še naprej uvrščala med izjeme. Nekatere pošte namreč ne omogočajo plačil s kartico, ampak le dvig gotovine na POS terminalu. Pri postopku za stranko ni razlike, je pa velika razlika pri proviziji. Koliko zaračuna za dvig gotovine na POS terminalu, določa vsaka banka posebej.

POS terminal Visoka provizija Slovenija Na pošti raje ne plačujte s kartico

Objava je bila posodobljena 20. 12. 2017 z odzivom državnega zbora.

Komentarjev 11
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:04 20.december 2017.

    Bravo,debili zahojeni.Še to kaj lahko gratis dobimo ,zajebete. Sory,nobeden ne dobi kaj v žep,pa ni interesantno!!!

  • ginko 17:47 19.december 2017.

    SMC s koalicijo je največje pogrebno podjetje državljanov in ukradene države Slovenije. Narod naj še naprej posluša in uboga po Kučanovi propagandi novih obrazov in najbolj "priljubljenem" predsednik stranke ala Kučanov izbran novi obraz Šarca, za blefiranje naroda po udbomafijski ...prikaži večjski metodi "saj narod je nor". DRŽAVLJANI, ZBUDITE SE ŽE ENKRAT!

  • Komisar 16:44 19.december 2017.

    Parlamentarne barabe bodo dobile verjetno zastonj božično novoletna darila.