Slovenija
413 ogledov

Parlamentarne volitve bodo najverjetneje 10. junija

Volilna skrinjica Zeljko Stevanc
Na parlamentarne volitve bomo šli najverjetneje drugo nedeljo v juniju.

Ker mandat aktualnemu sklicu državnega zbora poteče 1. avgusta, volitve pa lahko potekajo najprej dva meseca in najpozneje petnajst dni prej, so se poslanci zavzeli, da bi volitve opravili čim prej, pri čemer kot najprimernejši datum navajajo 10. junij.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju povedala, da je 10. junij datum, ki bo omogočal nemoteno in pravočasno izvedbo vseh volilnih opravil po prvomajskih praznikih. Prav tako bi bilo po volitvah tako dovolj časa, da se do konca junija konstituira nov sklic državnega zbora. Enak datum je predlagal tudi NSi Jožef Horvat, ki je ocenil, da gre za najoptimalnejši datum, ki bi omogočil, da bi lahko imeli takoj po počitnicah že novo vlado. Z datumom so soglašali tudi v SDS.

Da med strankami velja konsenz glede datuma volitev, je včeraj poudaril tudi že predsednik DeSUS Karl Erjavec, zato je pričakovati, da bo predsednik republike volitve razpisal na predlagani datum.

Predsednik republike je na posvet glede datuma parlamentarnih volitev povabil vodje poslanskih skupin, in sicer NSi Jožefa Horvata, Simono Kustec Lipicer (SMC), Jožeta Tanka (SDS), Bojana Dobovška (nepovezani poslanci), Matjaža Hana (SD), Luka Mesca (Levica), Franca Juršo (DeSUS) in poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti Laszla Göncza in Roberta Battellija.

Komentarjev 3
  • dragec 13:05 10.marec 2018.

    Jebeš volitve

  • Avatar praufo
    praufo 11:39 09.marec 2018.

    spet en poteg na slot mašini, ali kaj boljšega ... koliko časa bomo še kupovali demokracijo? (pa ne mislim revijo)

  • mirror 09:34 09.marec 2018.

    Tonin je snel očala in vstavil kontaktne leče. Tak je nov obraz v politiki.

Sorodne novice